Блинкен: Индия и Южна Африка бавно се отдалечават от сближаване с Русия

7707
Блинкен: Индия и Южна Африка бавно се отдалечават от сближаване с Русия
Снимка: Getty Images

Индия и Южна Африка, които за разлика от Запада отказаха да осъдят руската инвазия в Украйна, изглежда бавно започват да се отдалечават от сближаване с Москва, но този процес няма да се случи бързо. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

„Има държави с дългогодишни отношения с Руската федерация, продължаващи от десетилетия, а по-рано и със Съветския съюз, които е трудно да се прекъснат с един замах. Това не е като натискане на превключвател, а като преместване на самолетоносач“, каза Блинкен, цитиран от Reuters.

Западни банки спряха сделка между Индия и Русия за покупка на петрол

Западни банки отказаха да изпълнят сделката на индийската държавна рафинерия Hindustan Petroleum за закупуване на петрол от Русия. Прич...

След нахлуването на Русия в Украйна Индия беше изправена пред натиск от Запада да се дистанцира от Москва. Но страната досега се съпротивляваше на този натиск, позовавайки се на дългогодишните си връзки с Русия, както и на икономическите си нужди и нуждите от петрол.

ОЩЕ: Русия иска да търгува с Индия в рупии

Русия е най-големият доставчик на оръжие за Индия от времето на Съветския съюз. Сега обаче Индия отчаяно се опитва да модернизира изтребителите си от съветската ера, за да подсили военновъздушните си сили след притесненията със забавянето на руските доставки заради войната в Украйна. „В продължение на десетилетия Индия разчита на Русия като основен доставчик на военна техника и отбранително оборудване, но през последните няколко години видяхме отклоняване от зависимостта от Русия и преход към партньорство с нас и с други страни“, каза Блинкен. 

Той също така добави, че разбира причините за връзките на Южна Африка с Русия, въпреки че съжалява за "мекия" подход на Вашингтон към режима на апартейда в Южна Африка. 

Руски депутат, критикувал Путин, почина след падане от хотелски прозорец в Индия

Руският милионер и депутат Павел Антов е починал в Индия, съобщи ТАСС. Той е бил депутат в регионалния парламент във Владимировска обла...

Партията на Африканския национален конгрес, която управлява Южна Африка от 1994 г., имаше тесни връзки с бившия Съветски съюз, който обучаваше и подкрепяше активисти срещу апартейда по време на Студената война. Южноафриканският герой срещу апартейда Нелсън Мандела беше гледан с подозрение от Вашингтон по време на Студената война и по това време беше поставен в американския списък за наблюдение на терористи. 

„Съветският съюз подкрепи силите, борещи се за свобода в Южна Африка и, разбира се, за съжаление, повече от за съжаление, Съединените щати бяха твърде меки към режима на апартейда, така че историята също не се изтрива, знаете, за една нощ, това е процес", добави Блинкен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com