Блинкен за разговора си с Цин Ган преди посещението в Китай

2013
Блинкен за разговора си с Цин Ган преди посещението в Китай
Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е обсъдил "отворени канали за комуникация" в телефонен разговор с китайския външен министър Цин Ган, преди очакваното му пътуване до Пекин следващата седмица.

"Тази вечер разговарях по телефона с Държавния съветник на КНР и министър на външните работи Цин Ган. Обсъдихме продължаващите усилия за поддържане на отворени канали за комуникация, както и двустранни и глобални въпроси", заяви Блинкен в Twitter, цитиран от АФП.

ОЩЕ: Цин Ган към Блинкен: Отношенията със САЩ са изправени пред нови трудности

"Министърът обсъди значението на поддържането на отворени линии за комуникация за отговорно управление на отношенията между САЩ и Китай, за да се избегнат погрешни преценки и конфликти, повдигна редица двустранни и глобални въпроси", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкен "даде да се разбере, че САЩ ще продължат да използват дипломатическите ангажименти, за да поставят въпроси, пораждащи загриженост, както и области на потенциално сътрудничество", каза Милър.

Очаква се Блинкен да пристигне в Пекин на 18 юни. Това е първото пътуване на висш американски дипломат до Китай след предшественика му Майк Помпео през октомври 2018 г., заявиха американски служители.

Президентите Джо Байдън и Си Дзинпин се срещнаха в Бали през ноември и се договориха да се опитат да предотвратят излизането от контрол на и без това високото напрежение, включително посредством посещение на Блинкен в Пекин.

С разузнавателен самолет: Китай е наблюдавал военно учение на САЩ, Франция, Канада и Япония

Китай миналата седмица е разположил разузнавателен самолет в небето над Тихия океан източно от Тайван. По информация от китайски медии ...

Блинкен внезапно отмени пътуване, планирано за началото на февруари, след като Съединените щати заявиха, че са засекли - а по-късно и свалили - китайски балон за наблюдение, летящ над континенталната част на САЩ, което предизвика гнева на американските законодатели и опроверженията на Пекин.

Но напоследък двете страни отново се стремят да контролират напрежението, включително с обширна среща при закрити врата между съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и висшия китайски дипломат Ван Йи във Виена миналия месец.

През последните години напрежението между двете най-големи икономики в света рязко нарасна, особено по отношение на Тайван - самоуправляваща се демократична държава, за която Пекин претендира и не изключва възможността да я завземе със сила.

Двете страни са в противоречие и по отношение на все по-настъпателната позиция на Китай в региона, както и по въпроси, свързани с търговията и правата на човека.

Байдън обаче търси ограничени области за сътрудничество с Китай, като например изменението на климата, за разлика от по-пълно противопоставящата се позиция, заета в края на управлението на неговия предшественик Доналд Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ясно е кога ще е първият дебат между Байдън и Тръмп

TikTok измамници се възползват от хора, които искат да отслабнат

Байдън осъди нападението срещу Фицо

Очаквано: Инфлацията в САЩ се забави през април

САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

При рулиране: Самолетът на Тръмп катастрофира

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Байдън пусна снаряди и бронирана техника за Израел

САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com