Британската инвазия в Ирак стъпва на грешки и неадекватност, Тони Блеър готов да поеме отговорност

2066
Британската инвазия в Ирак стъпва на грешки и неадекватност, Тони Блеър готов да поеме отговорност
Снимка: Getty Images/Guliver

Седем години след края на войната в Ирак излезе дългоочакваният доклад на сър Джон Чилкот, в който той критикува тогавашния премиер Тони Блеър и правителството в неадекватни действия.

Председателят на комисията, която разследва британското участие във войната в Ирак между 2003 и 2009 г., Джон Чилкот, днес оповести доклада си, състоящ се от 2 милиона и 500 хиляди думи. В речта си при обявяването той заяви, че започналите през 2003 г. военни действия не са били последната мярка, която е трябвало да бъде предприета, тъй като не са били изчерпани всички останали възможности.

Загиналите при атентатите в Багдад надхвърлиха 200 души

Най-малко 213 души са били убити в неделя при самоубийствените взривове в Багдад, за който пое отговорност терористичната групировка &b...

„Стигнахме до извода, че Обединеното кралство се е включило в нахлуването в Ирак, преди да бъдат изчерпани мирните опции за разоръжаване“, каза Чилкот, представяйки доклада.

„Условията, в които е било взето решението, че е имало правна основа за британска военна операция, са били твърде неудовлетворителни“, добави той.

„Днес е очевидно, че политиката към Ирак е била основана на погрешна разузнавателна информация и оценки. Те не са били поставени под съмнение, макар че е трябвало“, изтъкна още сър Джон Чилкот, посочва AFP.

Британски депутати искат съд за Тони Блеър заради войната в Ирак

Британски депутати искат да предизвикат съдебно преследване на бившия премиер Тони Блеър заради участието на Великобритания във войната...

В доклада се казва също, че година преди началото на войната в Ирак премиерът Тони Блеър е обещал на американския президент Джордж Буш, че ще бъде с него „каквото“ и да се случи. Тоест това е станало през 2002 година.

Чилкот критикува правителството и тогавашния министър-председател Блеър, че не са успели да постигнат обявените си цели и че силно са подценили последиците от конфликта за Ирак, допълва още БНР.

В отговор бившият британски премиер Тони Блеър обяви, че е готов да поеме отговорността за грешките, допуснати при вземането на решението за нахлуването на британските войски в Ирак преди 13 години.

“Ще поема пълната отговорност за каквито и да е грешки, без изключение или посочването на уважителни причини”, гласи изявление на бившия премиер след доклада на независимата комисия, цитирано от ТАСС.

“Искам да отбележа, че в доклада се прави ясния извод, че не имало фалшифициране или злоупотребяване с разузнавателната информация”, посочва още Блеър.

Над 70 души загинаха при два атентата в Багдад

Най-малко 75 души загинаха, а над 130 бяха ранени при атентати в два търговски района на иракската столица Багдад, предаде AFP.  ...

Знаете, той бе премиер на Обединеното кралство от 1997 до 2007 година.

Докладът освен това заключава, че не е била изцяло налице законова база за започване на военните действия поради липсата на втора резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Докладът също преценява, че поднесените навремето доказателства за способността на Саддам Хюсеин да разработва оръжия за масово унищожение не са убедителни.

Сега е ясно, че решението за инвазия в Ирак е основано на базата на погрешни заключения на разузнаването и политиците, изтъкна Джон Чилкот. Той се надява докладът да помогне да бъдат дадени отговори на семействата на повече от 200-те британци, загинали в конфликта.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...