Чили отваря отново разследването за смъртта на Неруда

8971
Чили отваря отново разследването за смъртта на Неруда

Чилийските власти отново подемат разследването на смъртта на поета и носител на Нобелова награда Пабло Неруда. Причината са индикации, че Неруда може би е бил отровен, съобщава BBC.

Тялото на твореца бе ексхумирано през 2013 г. Тогава тестовете не откриха следи от отрова, но предстои да бъдат направени нови. Според смъртния акт Неруда е починал от рак на простатата. Малко преди смъртта си обаче той се обадил на шофьора си Мануел Арайа и му казал, че се чувства зле, след като в болница в Сантяго му поставили инжекция в стомаха.

Звезда на Чили подписва с Арсенал до часове

Нападателят на Чили Алексис Санчес е в Лондон и минава медицински прегледи, за да стане част от Арсенал, пише електронното издание на "...

„Има известни доказателства, че е бил отровен и в тялото му ще се търсят следи от специфични химични вещества“, заяви говорител на правителството.

Пабло Неруда почина 12 дни след като военен преврат в Чили сложи начело на страната ген. Аугусто Пиночет. Световноизвестният поет бе дългогодишен член на чилийската Комунистическа партия, законотворец и бивш посланик във Франция. Той спечели Нобеловата награда за литература през 1971 г.

Според някои твърдения Неруда е бил убит заради подкрепата си за сваления президент Салвадор Алиенде и защото военните са виждали в него потенциален лидер на опозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com