ЦРУ се извини за послушването на Сената на САЩ

85017
ЦРУ се извини за послушването на Сената на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Джон Бренън се извини на лидерите в Комисията по разузнаването в Сената, след като вътрешно разследване на ЦРУ показа, че негови служители неправомерно са следили компютри, използвани от служители на Сената.

В изявление говорителят на ЦРУ Дийн Бойд казва, че докладът на Службата на генералния инспектор заключава, че „някои служители на ЦРУ са действали по начин несъвместим с общото разбирателство между” Сената и ЦРУ относно компютърните системи, използвани за изготвяне на документи във връзка с разследване на Комисията по разузнаването за практиките на ЦРУ за задържане и провеждане на разпити.

Вицепремиерът на Русия се подигра с Обама в Twitter

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин допринесе за цялостното напрежение между Москва и Вашингтон като се подигра в Twitter с американ...

„Директор Бренън беше информиран за разкритията на Службата на генералния инспектор в ЦРУ. В последствие директорът информира председателя и заместник-председателя на Комисията по разузнаването в Сената за заключенията и им се извини за действията на служителите на ЦРУ, описани в доклада на генералния инспектор”, каза говорителят Бойд.

Петима служители на Централното разузнавателно управление – трима компютърни специалисти и двама адвокати – са участвали в неуместното проверяване на компютърните файлове на служители на Сената, става ясно от извадка от доклада, разпространена от Службата на генералния инспектор в четвъртък следобед. Проверката е стигнала още до заключението, че изпратеният от генерален съвет на ЦРУ сигнал до Министерство на правосъдието на САЩ за закононарушение, в което се оплаква, че служители на Сената може да са извършили престъпление като са проникнали в компютри на ЦРУ, се основава на невярна информация.

„Фактическата причина за препращането на сигнала не беше подкрепена, тъй като авторът на сигнала е получил неточна информация, на която е било базирано писмото му”, се казва в извлечението на Службата на генералния инспектор, но без да се дават подробности за причината за недоразумението.

Скоро след появата на доклада на Службата на генералния инспектор, двама сенатори демократи, които са членове на сенатската комисията по разузнаването – Марк Удал от Колорадо и Мартин Хайнрих от Ню Мексико – поискаха оставката на директора на ЦРУ Джон Бренън.

ООН разкритикува намерението на САЩ да връща непълнолетните незаконни имигранти

Върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай днес разкритикува намерението на Вашингтон да върне в родината им деца от Лат...

Въпреки това говорителят на Белият дом Джон Ърнест каза, че президентът Барак Обама остава сигурен в лидерските способности на Бренън.

Politico

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com