Детектор за моментално откриване на COVID праща резултата директно в телефона

5317
Детектор за моментално откриване на COVID праща резултата директно в телефона
Снимка: NanoScent

Изследователи от университета „Джордж Вашингтон“ в столичния окръг Колумбия са създали миниатюрно устройство, което може почти моментално да открие наличието на коронавирус у човек или следи от антитела, образувани в организма в отговор на този патоген, ако пациентът вече е имал тази инфекция. Работата на детектора се основава на метода на цветната спектроскопия и пациентът може да получи резултатите от теста на специално приложение в телефона. Специализираният портал MedicalXpress съобщава за работата на изследователите.

Детекторът, състоящ се от проводници, дебели колкото човешки косъм и покрити с изключително тънък слой злато, е в състояние да реагира на вещества в газообразно състояние и да сигнализира за тях, като променя цвета на индикатора. От своя страна изкуствен интелект, анализирайки реакцията на детектора, е в състояние да определи какъв вид е веществото, намиращо се в човешката кръв.

Първата неутрализираща коронавируса маска вече на пазара

Институтът по молекулярна медицина в Лисабон съобщи, че е разработил първата защитна маска, способна да неутрализира коронавируса. Това...

"По време на пандемия подобни бързи тестове са много важни", отбелязва авторът на разработката, професорът по компютърна техника в университета „Джордж Вашингтон“ Мона Заглул.

Технически откриването от детектора на коронавирус или антитела в кръвта е доста просто, обясни ученият. За това е необходимо да се обработи детекторът с разтвор, съдържащ протеини, които са специфично свързани с коронавируса. Ако човек е заразен с SARS CoV-2, тогава вирусът, влизайки в контакт с повърхността на детектора, е в състояние да промени цвета на индикатора. Предавайки оптичната метаморфоза на мобилен телефон, пациентът веднага получава отговор дали е носител на вируса или не.

"Това устройство е особено необходимо сега, когато успехът на лечението и способността да се предотврати разпространението на опасната инфекция зависи от това колко бързо лекарите могат да идентифицират заразените", обяснява съавторът на изследването д-р Жан Джордан от Училището за обществено здраве в Санта Моника, Калифорния. "Трябва да оборудваме медицинските специалисти и социалните служби с технологии, които могат да помогнат на лекарите в ежедневната им работа."

Заглул от своя страна е уверена, че с помощта на изкуствения интелект и разработения детектор ще бъде възможно да се обработват обширни бази данни за броя и състава на идентифицираните пациенти и носители на коронавирус.

В много страни намалява подкрепата за мерките срещу коронавируса

В редица страни намалява подкрепата за мерките, които правителствата вземат в борбата с коронавируса. Това сочат резултатите от междуна...

„Специалистите и пациентите ще могат да качват информация директно в облака“, казва професорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com