Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дипломатически скандал между Боливия, Мексико и Испания

30 декември 2019, 18:00 часа • 1934 прочитания

Временният президент на Боливия Янине Анес обяви, че страната ще експулсира посланика на Мексико и двама испански дипломати.

"Конституционното правителство, което председателствах, реши да обяви за персона нон грата посланика на Мексико в Боливия Мария Тереза Меркадо, испанския шарже д’афер Кристина Борегеро и испанския консул Алваро Фернандес", каза Анес.

Съобщението дойде, след като Боливия обвини служителите на испанското посолство, че се опитват да проникнат в мисията на Мексико в Ла Пас с група маскирани мъже, за да извлекат издирван бивш помощник на експрезидента Ево Моралес, което Мадрид категорично отрече.

Моралес, който подаде оставка през ноември след седмици протести заради противоречивото си преизбиране, е обвинен в подбуждане и тероризъм и живее в изгнание в Аржентина.

Мексиканското посолство в Ла Пас стана център на дипломатическите спорове, след като приюти девет или повече служители от предишното правителство на Моралес. И в Испания, и в Мексико заявиха, че инцидентът е станал в петък, когато Борегеро направи кратко посещение на мексиканския посланик. Мадрид обаче категорично отрече предполагаемия опит за извличане от посолството на бивш помощник на Моралес.

"Министерството иска да изясни, че шарже д’аферът просто е извършвала посещение от учтивост и категорично отрича, че е имало някаква цел да се улесни излизането на хора, криещи се в сградата", се казва в изявление на външното министерство на Испания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес