Джо Байдън: Не сме дали празен чек на Украйна (ВИДЕО)

6413
Джо Байдън: Не сме дали празен чек на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Изтеглянето на Русия от стратегическия украински град Херсон показва, че Москва има "сериозни проблеми" във войната. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред репортери, цитиран от БГНЕС.

Байдън говори след междинните избори, на които изглеждаше, че неговата Демократическа партия ще загуби за малко контрола над Камарата на представителите в полза на републиканците, някои от които обещаха да преразгледат американската военна и хуманитарна помощ за Украйна. "В областта на външната политика се надявам, че ще продължим този двупартиен подход за противопоставяне на руската агресия в Украйна. Това е моето очакване", добави Байдън.

CNBC разкри как Зеленски ядосал Байдън заради помощта за Украйна

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, в традиция се превърна американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володими...

Следете развитието на войната в Украйна тук

"И между другото, ние не сме дали празен чек на Украйна", каза Байдън, като отбеляза, че е имало много неща, които Киев е поискал, но Вашингтон е отказал - например, някои военни съоръжения или помощ, поискани от украинските лидери, включително американски самолети. "Разбира се, че отказахме това. Няма да започнем Трета световна война, няма да свалим руски самолет и така да влезем директно в конфликта", каза американският президент. Той също така уточни, че са дали установки HIMARS на Украйна, но са оставили възможността за изстрелване на ракети на 160 километра, а не на 600, за да се изключи възможността от далечни удари по територията на Русия. "Ние дадохме възможност на украинците да се защитават от най-грозната агресия от Втората световна война насам", категоричен бе той. Изявлението му бе в отговор на обвинения от страна на републиканци, които обвиниха управляващите, че са дали "празен чек" на Киев.

Запитан дали проучването, според което над 2/3 от американците, гласували на междинните избори, не искат той да се кандидатира за втори мандат, ще окаже влияние на неговото решение, той отговори: "Не, няма". На въпрос какво е посланието му към тези американци, той заяви: "Наблюдавайте ме". 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще се срещне с лидерите на Републиканската и Демократическата партия, за да обсъдят как могат да работят заедно до края на тази година. "Мисля, че това беше един добър ден за демокрацията", каза Байдън, визирайки изборите във вторник, на които републиканците не успяха да се наложат. "Нашата демокрация беше подложена на изпитание през последните години, но с гласовете си американският народ се произнесе и доказа още веднъж, че демокрацията е това, което сме ние", каза той.

Първи украински реакции за обявеното руско отстъпление от Херсон: Като говорят нещо, правят обратното

Недоверие - това с една дума обобщава първите официални реакции от украинска страна на заповедта на руския военен министър Сергей Шойгу...

Президентът на САЩ каза още, че "избирателите все още са разочаровани", но добави, че администрацията му "едва сега започва". "Оптимист съм за това, че обществеността ще приеме още по-оптимистично това, което сме направили", каза той. "Демократите имаха силна вечер", каза Байдън. "Докато пресата и социолозите предричат гигантска червена вълна, това не се случи", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ въвежда нови правила за храната в училище: Ето какво ограничава

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com