Джо Байдън: Заради голямото его на Тръмп демокрацията в САЩ беше застрашена

2028
Джо Байдън: Заради голямото его на Тръмп демокрацията в САЩ беше застрашена
Снимка: Getty images

Отбелязва се една година от щурма на Капитолия, при който гневни симпатизанти на Доналд Тръмп се опитаха да осуетят сертифицирането на изборната победа на президента Джо Байдън.

Доналд Тръмп постави своя интерес през този на нацията. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на речта си по повод годишнината от драматичните събития. Държавният глава заяви, че заради голямото си его Тръмп е отказал да приеме изборните резултати и непрекъснато е повтарял лъжата, че изборите са били откраднати въпреки, че десетки съдилища и институции в САЩ го опровергаха многократно.

В една от най-силните си речи срещу Тръмп досега, Байдън обвини бившият президент, без да назовава името му, че се е оплел „в мрежа от лъжи“ около изборите през 2020г. и че е атакувал американската демокрация, както никой друг лидер досега.

„Трябва да сме абсолютно наясно кое е истина и кое е лъжа“, каза Байдън.

„И ето истината: бившият президент на Съединените американски щати създаде мрежа от лъжи за изборите през 2020 г. Той го направи, защото цени повече властта отколкото принципите – защото вижда, че собствените му интереси са по-важни от интересите на страната му. Защото неговото накърнено его е по-важно за него от нашата демокрация или нашата конституция.“

„Той не може да приеме, че е загубил, въпреки че това казаха 93-ма сенатори на САЩ, неговият собствен главен прокурор, неговият собствен вицепрезидент, губернатори и държавни служители… Той загуби“.

Наричайки Тръмп „победеният бивш президент – с разлика от 7 милиона гласа в свободни и честни избори“, Байдън защити победата си и изложи фактите.

Байдън директно обвини Тръмп за миналогодишното насилие на тази дата и отхвърли определенията за тълпата, че била съставена от „патриоти“.

„Това ли си мислихте, когато гледахте тълпата, която щурмува Капитолия, унищожавайки имуществото – буквално дефекира по коридорите – ровеща по бюрата на сенатори, преследваща членове на Конгреса? Патриоти? Не и според мен“, каза той с твърд тон.

„За мен истинските патриоти бяха над 150-те американци, които мирно изразиха своя вот в урната“, продължи Байдън.

„Бившият президент – който лъже за тези избори – и тълпата, която нападна Капитолия, няма как да се отдалечат повече от основните американски ценности. Те искат или да управляват, или да рушат. Да рушат онова, за което страната ни се бори в Лексингтън и Конкорд, в Гетисбърг и Омаха Бийч, Сенека Фолс, Селма, Алабама“, каза той, позовавайки се на идеалите на американската демокрация.

Отхвърляйки изборните лъжи на Тръмп една по една, Байдън повтори, че въпреки че бившият президент изгражда фалшивата си теза в продължение на месеци, няма нито едно доказателство, че изборите са били манипулирани.

„Той не е само бивш президент. Той е разгромен президент. Разгромен от милиони гласове. При напълно честни избори“.

Байдън каза още, че щурмът е бил атака срещу демокрацията. Той похвали органите на реда за спасяването на „върховенството на закона“. „Нашата демокрация издържа. Ние, хората, издържахме. Ние, хората, победихме“, каза Байдън.

„За първи път в нашата история президент не просто загуби изборите, той се опита да предотврати мирното прехвърляне на властта, изпращайки тълпа да разруши Капитолия. Но те се провалиха. Не успяха. И в този ден за възпоменание трябва да се уверим, че подобна атака никога, никога няма да не се повтори.“

Президентът Байдън заяви, че американците трябва да се изправят пред истината за бунта, за да продължат напред. Той направи препратка и към изказването на републиканеца Андрю Клайд, който описа бунтовниците като „туристи“ на „нормално туристическо посещение“.

„Това не беше група туристи. Това беше въоръжено въстание. Те не искаха да уважат волята на хората. Те искаха да отменят волята на народа“, каза Байдън.

Той определи, че всички американци са видели какво се е случило онзи ден, когато гневна тълпа чупи и вандалства в Капитолия.

Година след Капитолия: Либералната демокрация е по-уязвима от всякога

Точно на 6 януари 2021 г. д-р Искрен Иванов, преподавател по политология в СУ ”Климент Охридски” и гост преподавател в унив...

„Тези събития не трябва да потъват в миналото. Трябва да се уверим, че миналото не е забравено. Това е единственият път напред. Това правят великите нации. Те не погребват истината. Те се изправят пред нея“, каза той.

Вицепрезидентът Камала Харис от своя страна заяви, че въстанието е показало на американците как ще изглежда страната, ако демокрацията бъде разрушена.

 „На 6 януари всички видяхме как би изглеждала нашата нация, ако силите, които се стремят да демонтират нашата демокрация, успеят– беззаконието, насилието, хаоса“, каза Харис.

Година след щурма на Капитолия американците продължава да са обезпокоени за демокрацията

„Екстремистите, които обикаляха тези зали, се стремяха да унищожат не само сградата. Това, което те атакуваха, бяха институциите, ценностите, идеалите, за които поколения американци са се били и са проливали кръв“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка