До кога в САЩ ще засрамват децата в училище, чийто обяд не е платен?

4402
До кога в САЩ ще засрамват децата в училище, чийто обяд не е платен?
Снимка: Thinkstock

В някои училища в САЩ за наказание децата трябва да мият пода в столовата. В други топлата им храна се изхвърля демонстративно в кошчето. Има и случаи, когато на учениците слагат печат на ръката с надпис „Дължа пари за обяда” и ги изпращат вкъщи.

Подобни сцени, достойни за роман на Чарлз Дикенс, се случват в училища в САЩ, когато родители закъсняват с плащането на храната, която децата им получават за обяд. Явлението е известно като „засрамване заради неплатен обяд” (lunch shaming).

ЕС няма да въведе визи за канадските и американските граждани

Във вторник Европейският съюз изключи възможността за въвеждането на визи за канадските и американските граждани, след като беше постиг...

Тази практика привлече вниманието на цялата нация в началото на учебната година, когато служителка в столова в Пенсилвания напусна в знак на несъгласие, че е трябвало да лиши дете от топла храна. Наскоро въпросът отново стана актуален след като щатът Ню Мексико одобри първия закон, забраняващ „засрамването”.

Няколко други щата, между които Калифорния и Тексас, обмислят аналогични промени с надежда да защитят нуждаещите се деца от това да стават пионки в спор, в който винаги са жертви, предаде БГНЕС.

„Това е повсеместна практика”, казва Дженифър Реймо, изпълнителен директор на групата за борба с бедността New Mexico Appleseed („Ню Мексико Епълсийд”), която инициира прокарването на новия закон в този щат, където броят на учениците с неплатена храна е най-голям.

Реймо разказва, че на много места децата застават на опашка с табла за храна, но когато им дойде редът да получат топлия си обяд, касиерът установява, че в сметката им не са преведени пари. Тогава изхвърля храната като отпадък, а детето получава сандвич със сирене или нищо. Засрамвайки децата, училищните власти разчитат, че родителите ще бъдат пришпорени да заплатят за храната.

Служебен министър предлага тройно увеличение на парите за масов спорт

Служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева предлага тройно увеличение на минималните размери на паричните средства з...

Проучване на асоциацията за училищно хранене, направено през 2016, сочи, че в края на учебната година три четвърти от училищните райони в САЩ са имали неплатени сметки за храна на учениците. Сумата варира от няколко хиляди до няколко милиона долара.

На много места учители, работещи в столовата и донори поемат таксите за храна, за да пощадят бедни деца от „отлъчване”.

Майката на три деца Стейси Колтиска, която работила три години в столова на начално училище в Пенсилвания, напусна, след като трябваше да откаже на дете да получи топъл обяд, да го изхвърли в коша пред очите му и да го види разплакано.

В писмото, с което подава оставка, Колтиска написа, че не може повече да работи за институция, която ще лишава дете от храна и ще го унижава заради 2,05 долара”. „Храним затворниците по три пъти на ден, а не можем да нахраним децата!”, възмущава се жената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Десетки загинали и изчезнали след проливни дъждове в Бразилия

САЩ обвиняват Русия в използването на химическо оръжие в Украйна

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com