Долната камара прие план за подпомагане на сирийските бунтовници

17276
Долната камара прие план за подпомагане на сирийските бунтовници
Снимка: Getty Images/Guliver

Долната камара на америакнския парламент (Камарата на представителите) гласува в подкрепа на в полза на план за подпомагане на умерените сирийски бунтовници в рамките на стратегията на президента Обама срещу ислямистката групировка "Ислямска държава" /ИД/.

Документът трябва да бъде подложен на гласуване и в Сената, информира АФП.

Обама: САЩ няма да праща сухопътни войски в Ирак

Президентът Барак Обама отново увери, че САЩ няма да пращат сухопътни войски в Ирак за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава" (...

Конгресмените приеха мярката под формата на поправка в закона за финансите с 273 гласа "за" и 156 "против". Много от парламентаристите и от двете основни партии гласуваха против /40% от гласовете против бяха на демократи/. Това е знак, че Конгресът не стои единодушно зад Обама по въпроса за войната с ИД. Така измененият закон за финансите ще бъде подложен на още едно гласуване по-късно, а Сенатът да се произнесе по него до края на седмицата.

Планът не дава карт бланш на Пентагона да екипира и обучава сирийски бунтовници. Той налага на администрацията да представя на Конгреса на всеки три месеца доклад за неговото изпълнение, брой на обучените бойци, селектиране на сирийските групи, които ще се възползват от помощ и за използването на предоставените оръжия и екипировка.

Документът не включва и допълнително кредитиране за финансиране на операцията. В него ясно се посочва, че той не в никакъв случай не представлява разрешение за изпращане на войници на място в този конфликт. С това депутатите искат да имат вписано черно на бяло, че САЩ няма да изпращат войници за бойни действия, информира БГНЕС.

Предстои по-широк дебат по стратегията срещу ИД.

САЩ официално обяви война на ИД, Кери търси помощ в Близкия изток

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Кайро за разговори, посветени на борбата срещу джихадистите от Ислямска държава, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com