Две канадски провинции отстъпиха пред неваксинираните медици, за да ги задържат на работа

18495
Две канадски провинции отстъпиха пред неваксинираните медици, за да ги задържат на работа
Снимка: Pixabay

Страхувайки се от катастрофалните последици за здравната система заради недостига на медицински персонал, властите в две канадски провинции – Квебек и Онтарио, биха отбой пред неваксинираните медици, които твърдо отказват да се имунизират срещу COVID-19.

В Квебек бе наложена задължителна ваксинация за здравните работници. Но след отказа на част от тях да се ваксинират, сега властите приемат, че да бъдеш лекуван и обгрижван от медицински работник, който не е получил двете си дози ваксина, но носи маска и се тества три пъти седмично, е "напълно приемлив риск". Само преди няколко седмици обаче Франсоа Лего, премиерът на провинция Квебек, се показваше обиден от идеята неваксинирана медицинска сестра да „е близо до него“, в случай че бъде хоспитализиран, пише Le journal de Quebec.

Въвеждат задължителна ваксинация за депутатите в Канада

Канадските парламентаристи ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, за да работят в Камарата на общините от края на ноември, к...

Първоначално крайният срок за ваксинация на медицинския персонал беше определен за 15 октомври, след което при отказ да бъдат инжектирани с препарат срещу COVID-19, здравните работници трябваше да бъдат освобождавани от работа без заплащане. Този срок първо беше удължен до 15 ноември. Сега, изправено пред риска от срив на услугите в здравеопазването, правителството на Квебек отстъпва отново. Властите обявиха, че няма да наложат задължителна ваксинация на настоящите здравни работници, а само на бъдещите служители в системата.

Въпреки това министърът на здравеопазването Кристиан Дюбе отказва да говори за провал. По думите му постигането на 97% ваксинационно покритие сред здравните работници е „успех“. Дюбе твърди още, че е взел "най-малко лошото от възможните решения". Да се лиши от 8000 здравни работници, които отказват да се ваксинират, би имало „ужасни последици“.

Неваксинираните здравни работници в Квебек ще продължат да се тестват три пъти седмично като PCR тестовете за тях ще са безплатни, за да не бъдат използвани направените разходи за тестването „като извинение от страна на служителите, за да не ги правят“. Но освен това те ще бъдат лишени от бонуси за работа на първа линия или от други поощрения за персонала.

Същевременно вчера провинция Онтарио също взе решение да се откаже от задължителните ваксинации за медиците, съобщава Le Journal de Montreal. Премиерът Дъг Форд обяви, че няма да продължи напред с приемането на задължителна политика на ваксинация за медицинския персонал. Той подчерта, че болниците в Онтарио са безопасни предвид високия процент на ваксинация сред здравните работници и строгите здравни разпоредби.

Стотици протестираха срещу задължителното ваксиниране в Канада

Стотици канадци взеха участие в протестите, които се проведоха в понеделник в различни градове на Канада, срещу задължителната ваксинац...

В изявление, публикувано вчера следобед, правителството на Онтарио съобщи, че проблемът е сложен и че въздействието от налагането на задължителна ваксинация може да е по-скоро отрицателно, отколкото благоприятно за здравната система. То припомни, че когато в провинция Британска Колумбия се прие подобна мярка, над 3000 здравни работници бяха уволнени и в резултат на това много операции трябваше да бъдат отменени.

Въпреки решението на властите да не прилагат задължителна ваксинация обаче, някои болници в Онтарио са въвели свои собствени разпоредби. Около 2% от служителите в тях са били пуснати в неплатен отпуск или уволнени заради отказ да се ваксинират.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com