Експерти: Не пропускайте и ваксината срещу грип

3939
Експерти: Не пропускайте и ваксината срещу грип
Снимка: iStock/Guliver

На фона на всеобщия фокус върху ваксинацията срещу COVID-19, здравните експерти в САЩ съветват да не се пропуска и ваксината срещу грип, предава 24 часа.

По време на пандемията случаите на грип спаднаха до исторически ниски нива. В САЩ и Европа почти нямаше случаи на грип миналата зима, а в Южното полукълбо вторият грипен сезон тъкмо приключи с много малко случаи.

За да различим грипа от коронавируса и други вируси, трябва да отидем при лекар

Симптомите на грип и остра респираторна вирусна инфекция се различават значително една от друга. Това каза Дмитрий Льознов, директор на...

Но на фона на отварянето на училищата и предприятията в САЩ, на възстановяването на международните пътувания и все по-рядкото носене на предпазни маски тази есен, грипът може да се завърне. Големият въпрос е дали ще има малко случаи или ще нахлуе и ще подложи на допълнителен натиск болниците, които вече се борят с ръста на случаи на COVID-19.

"Хората умират от страх да чуват за каквито и да е ваксини", казва експертът по грипа Ричард Уеби от детската изследователска болница "Сейнт Джуд" в Мемфис, Тенеси. Но след 18 месеца на слабо излагане на въздействието на грипния вирус "като население вероятно вече няма такъв имунитет срещу грипа, какъвто обичайно имаме", каза той. "Затова е абсолютно разумно да се ваксинираме и поне да се подготвим за нещо, което би могло да е много тежко".

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ съветват, че всеки човек се нуждае от годишна ваксина срещу грип, започвайки от шестмесечните бебета. Грипът е най-опасен за хората на възраст над 65 години, малките деца, бременните жени и за хората с някои заболявания като сърдечни и белодробни например. "Ограниченията заради COVID-19 като носене на маски и локдауни, особено при децата, които са сред най-значимите разпространители на грипа, очевидно като страничен ефект спряха инфлуенцата и други респираторни вируси. Щом започнахме да сваляме маските, в САЩ бе отбелязан необичаен за лятото ръст на броя деца, хоспитализирани заради друг вид вирус - човешки ортопневмовирус, който обикновено удря през зимата. Това е тревожен знак за ситуацията, която да очакваме, ако грипът се завърне", каза Уеби. Той припомня, че препоръката на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ е ваксината срещу грип да се постави до края на октомври.

На въпрос нужна ли е противогрипна ваксина, ако сме имунизирани срещу коронавирус, той отговаря: "Ваксините предотвратяват зараза с коронавируса, а противогрипните ваксини предотвратяват инфлуенцата. Те не се припокриват. Но можете да се заразите и с двата вируса едновременно или последователно". Противогрипните ваксини не са така силни като ваксините срещу някои други заболявания, но ако хората все пак се заразят с грип, те го прекарват много по-леко, каза той.

Moderna тества противогрипна иРНК ваксина

Moderna започна тестване на иРНК ваксина срещу грип. От компанията обявиха, че първите участници вече са получили дози в проучване Фаза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка