X
 
 

Facebook е оставил незащитени 400 млн. телефонни номера на потребители

1107 0
photo of Facebook е оставил незащитени 400 млн. телефонни номера на потребители
Снимка: iStock/Guliver
Телефонни номера, свързани с повече от 400 милиона акаунта във Facebook, са останали незащитени онлайн в последния пропуск в поверителността за гиганта на социалните медии, съобщи американската преса.

Изложеният на публично достояние сървър съхранява 419 милиона данни на потребители в няколко бази данни - 133 милиона акаунта в САЩ, повече от 50 милиона във Виетнам и 18 милиона във Великобритания, според технологичния новинарски сайт TechCruch.

Предстоят нови промени с Facebook - на прицел са лайковете

Социалната мрежа Facebook обмисля възможността да скрие брояча на харесвания, съобщи порталът TechCrunch, цитиран от БГНЕС. Изданието ...

Базите данни са съдържали идентификатори на потребители на Facebook - уникални цифри, прикрепени към всеки акаунт. В акаунтите е имало телефонни номера на профилите, както и полът, посочен от някои акаунти и тяхното географско местоположение, съобщи технологичен уебсайт.

Сървърът е останал без парола, което означава, че всеки е могъл да получи достъп до базите данни, и е останал така до късно сряда, когато TechCrunch се свързва с хоста на сайта.

Facebook потвърди части от доклада, но омаловажи степента на изтичането, като заяви, че досега потвърдените акаунти са около половината от отчетените 419 милиона. Той добави, че много от акаунтите са дубликати и данните са стари.

„Наборът от данни бе изтеглен и нямаме доказателства, че профилите във Facebook са били компрометирани“, заяви говорител на Facebook пред АФП.

Facebook предлага милиони долари на новинарски издания за лицензирани статии

Facebook предлага на новинарските издания милиони долари за правата за поставяне на съдържанието им в новинарски раздел, който вод...

След скандала с „Кеймбридж Аналитика“ през 2018 г., когато изтекоха личните данни на милиони потребители, компанията деактивира функцията, която позволява на потребителите търсенето в платформата по телефонни номера, припомня БГНЕС.

Публикуването на телефонен номер на потребителя го прави уязвими за спам обаждания, смяна на SIM - както наскоро се случи с изпълнителния директор на Туитър Джак Дорси - от хакери, които могат да анулират паролите на компрометираните акаунти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители