Gallup: САЩ и Китай ще са най-големите суперсили и в следващото десетилетие

2341
Gallup: САЩ и Китай ще са най-големите суперсили и в следващото десетилетие
Снимка: БГНЕС

Съединените американски щати и Китай ще продължат да бъдат най-големите суперсили и през следващото десетилетие, макар да са смятани за дестабилизиращ фактор. Това сочи новият глобален сондаж на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ относно възприятията за световните суперсили и техните политики. Изследването е проведено в 45 държави по света сред повече от 42 000 пълнолетни граждани и е представително за около 2/3 от световното население.

И след десетилетие Китай и Съединените щати ще запазят своите позиции като водещи световни сили - според мнозинството от световното население, участвало в изследването. Най-критични към Вашингтон са хората в Близкия Изток, Русия , гражданите на Европа (особено тези от западната част на ЕС), Западна Азия и Латинска Америка, на обратното мнение са в Индия и Източна Азия.

В позицията на Китай като суперсила по политическо влияние са убедени три четвърти от запитаните в западните държави от ЕС и над две трети от тези в Латинска Америка, най-скептични са в Индия.

Галъп: 7 формации в влизат в следващия парламент

Правителството завършва мандата си с нива на доверие от 19% и недоверие от 69%. Парламентът има доверие от 14% и недоверие 73%. Двете и...

Русия също е приемана като световна суперсила що се отнася до близкото бъдеще, но не с такава увереност. Самите руснаци обаче не са толкова убедени в това, тъй като едва една трета от тях очакват страната им да е сред главните актьори на световната карта, а 41% са скептични.

Европейският съюз по-скоро няма да играе централна роля в международните отношения - поне не като суперсила - според очакванията на хората, но пък се възприема като най-стабилизиращият фактор. Най-скептични са самите европейски граждани. Обединеното кралство, Индия и Япония също не са приемани като бъдещи световни суперсили.

В коментар пред БНР за резултатите в България Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл", посочва, че у нас Русия се възприема като лидер, Китай и Съединетите щати заемат хипотетичните „втора“ и „трета“ позиция като световни сили.Българите не очакват Европейският съюз да е основен фактор в международната политика след 10 години, но приемат Съюза в най-голяма степен за стабилизатор на международната политическа сцена.

Изводът от глобалното проучване е, че към момента няма световна суперсила, която да е приемана за стабилизираща от силно мнозинство от световното население. Недобри новини в период на пандемия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка