Историк от САЩ за расовите протести: Чуваме "предсмъртните хрипове" на старата Америка

6043
Историк от САЩ за расовите протести: Чуваме "предсмъртните хрипове" на старата Америка
Снимка: Getty Images/Guliver

Сегашните расови протести в САЩ са свързани със "стария проблем" на страната, а именно с твърдението, че животът на белия човек е по-скъп от живота на тъмнокожия, заявява в интервю за Der Spiegel историкът-афроамериканец Еди Глод. (Интервюто на Марк Пицке е публикувано под заглавие „Todesröcheln eines sterbenden Amerikas” - Смъртната дрънкалка на умираща Америка).

"Това твърдение е дълбоко вкоренено в организацията на обществото в САЩ и как полицията се отнася с нас. COVID-19 показа тази неугледна страна", обяснява Еди Глод. Според него, от пандемията пострадали твърде много афроамериканци – заразени и починали. "Към това трябва да се добавят и скорошните случаи на полицейско насилие против афроамериканците", казва Глод.

Мермерски: Ако бунтовете в САЩ бяха срещу расизма, нямаше да унищожат хиляди бизнеси

След 12-13 дни бунтове, които започнаха с много насилие, вече се чува и послание. Стана ясно защо всички тези шествия и протести се слу...

Убитият от полицаите Джордж Флойд е "символ на всичко, което не е наред в САЩ", счита историкът. "Нашата система породи огромно неравенство, направи ни егоисти, които се грижат само за конкуренцията и враждата, разруши понятията за колективно благо и разкъса обществената мрежа за сигурност. Ние чуваме "предсмъртните хрипове на умираща Америка". И тази Америка я представя президентът Доналд Тръмп", казва Глод.

Републиканците разбират, че техният електорат не нараства, а намалява, обяснява Глод в интервюто. Християнско-консервативните бели американци стават все по-малко. Политиците предприемат "панически и маниакални опити" да запазят това, което умира. "COVID-19 и Джодж Флойд само ускориха този процес. Но в същото време, докато загива старият свят, се опитва да се роди новият. А ние сме акушерите", обяснява историкът.

Той също така е недоволен, че демократите отказват да оглавят протеста. Според него, те са твърде увлечени в предизборната борба. Глод не изключва, че двете партии и едрият капитал са се сговорили и занапред да оставят за работниците само трохи. Така че задача на протестите не е да прогонят Тръмп от поста президент и да сложат на него кандидата от демократите Джо Байдън, пояснява Глод: "Необходимо е да се измести моралният акцент на страната по-далеч от Уолстрийт и Силициевата долина. Става дума за фундаменталната справедливост. В най-богатата страна в световната история не трябва да има такъв голям брой бедни. Ние стоим на прага на революционен момент".

Проблемът за расизма не засяга само САЩ, добавя историкът. "Расизъм има и в Европа, що се отнася до темата за миграцията. В Европа той съществува като идеология за превъзходство на белите, към която се придържат неонацистите. Ние виждаме какво става в Унгария. Виждаме и какво става в Русия. Борис Джонсън победи на изборите, защото използва страха "към другите". "Расизмът е световна идеология, която е тясно свързана с капитализма. Така е от времето на търговията с роби през Атлантическия океан. Предстои ни още много да направим, за да създадем нов свят. Ние трябва да рискуваме всичко, за да го постигнем", смята Глод

Не само в САЩ - многохилядните протести заради Джордж Флойд по света

Хиляди хора се събраха в Квебек, за да протестират срещу расизма и полицейската бруталност, както и срещу расовата дискриминация във фр...

Глод предупреждава, че безредиците ще продължат: "По-добре няма да стане. Ние летим през буря. Пристегнете по-здраво коланите!"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com