Изследване: Заразените с коронавирус два пъти по-често са посещавали ресторант или бар

4480
Изследване: Заразените с коронавирус два пъти по-често са посещавали ресторант или бар
Снимка: Getty Images/Guliver

Вечерята в ресторант или пиенето в бар може да увеличи двойно риска от заразяване с COVID-19 в сравнение с други социални дейности като пазаруване, посещение на салон за красота или работа в офис. Това сочи ново проучване на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, цитирано от БГНЕС.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви в сряда, че посещението в закритите части на ресторантите в доскоро тежко засегнатия Ню Йорк може да се възобнови с капацитет до 25% от 30 септември. Проучването включва лица, направили тестове в 11 американски здравни заведения през юли. От 314 пациенти, около половината от тях - 154, са тествани положително за вируса.

СЗО: Пандемията може да бъде овладяна за няколко години

СЗО не знае кога ще приключи пандемията, предизвикана от новия коронавирус, но предполага, че за няколко години човечеството ще успее д...

Участниците са отговорили на въпроси за времето през двете седмици преди теста им, като събирания у дома, пазаруване, вечеря в ресторант, посещение на офиса им, козметичен салон, фитнес, бар/кафене, църковно събиране или пътуване с обществен транспорт. За всяка дейност участниците били помолени да оценят спазването на мерките за социално дистанциране на мястото, като носенето на маска за лице. Участниците били от щати в цялата страна с различни ограничителни мерки: Калифорния, Колорадо, Мериленд, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Охайо, Тенеси, Юта и Вашингтон.

Участниците в изследването, които са се оказали положителни за COVID-19, "са посещавали приблизително два пъти по-често ресторант, отколкото тези с отрицателни резултати от теста за SARS-CoV-2", се посочва в доклада. Още повече са били посещавани от болните барове или кафенета през последните 14 дни.

„Опасността в ресторантите е свързана с циркулацията на въздуха. Посоката, вентилацията и интензивността на въздушния поток могат да повлияят на предаването на вируса, дори ако мерките за социално дистанциране и използването на маска се прилагат съгласно настоящите насоки“, пишат авторите на изследването. „Маските не могат да се носят ефективно, когато се яде и пие, докато пазаруването и много други дейности на закрито не изключват използването им“, се добавя в доклада.

Ресторантите с места за сядане на закрито и на открито, които работят на пълен капацитет без раздалечаване на маси, носят най-висок риск, казват центровете. „Изберете доставка, ако е възможно, и предприемете стъпки за спазване на дистанция и носене на маска“, съветват експерти.

Пробив на руската ваксина в Бразилия, договорът е за 50 млн. дози

Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) официално потвърди споразумение с бразилския щат Баия за доставка на 50 милиона дози от руск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка