Канцерогенни съставки са открити в продукти за дълготраен грим

3117
Канцерогенни съставки са открити в продукти за дълготраен грим
Снимка: iStock/Guliver

Тайна съставка в някои видове дълготраен грим се оказват токсини, които представляват дългосрочна опасност за здравето на хората и околната среда, сочи ново проучване на изследователи от Университета в Торонто, за което съобщава „Глобал Нюз“.

Документ, публикуван днес в „Environmental Science&Technology Letters“, установява, че много широко използвани козметични продукти съдържат клас химикали, известни като поли флуоро алкилни вещества, или PFAS, които може да замърсяват водните системи от поколения и са свързани със сериозни рискове за здравето.

Според съавтора Мириам Даймънд, изследването поражда опасения, че липсата на стандарти за отчитане в козметичната индустрия може да означава, че много носители на грим неволно полагат вредни химикали върху лицата си всеки ден.

„Не можем да си позволим да замърсим питейната си вода, както и телата си“, каза Даймънд, професор по земни науки в университета в Торонто. „Заслужава ли си заради красотата да рискувате здравето си?“

PFAS са група синтетични химикали, които често могат да бъдат открити в много индустриални и потребителски продукти като пяна за пожарогасители, текстил, съдове за готвене и опаковки за храни.

През последните години обаче PFAS са подложени на по-строг контрол на фона на все повече доказателства, свързващи наличието на тези „вечни химикали“ в питейната вода и човешкото тяло със здравословни проблеми като метаболитни нарушения, проблеми с плодовитостта и имунна дисфункция.

10 неща, които мъжете не харесват в жените

Не е достатъчно да знаем само какво харесват мъжете, но и какво ги отблъсква. Разбира се, невинаги всичко е толкова категорично, но все...

Няколко проучвания откриха PFAS в козметика, закупена в Европа и Азия, вероятно за да направят козметичните продукти по-дълготрайни, по-издръжливи и по-лесни за употреба, каза Даймънд. Но сега се оказва, че използването на PFAS в грима създава нови рискове чрез абсорбиране през кожата и слъзните канали или случайно поглъщане, особено чрез продукти за устни.

Няма данни за разпространението на PFAS в северноамериканската индустрия за грим, така че Даймънд и нейните колеги от Торонто се обединяват с американски изследователи, за да тестват 231 козметични продукта, включително 17 от Канада, достъпни в големите търговски вериги за дрехи и аптеките. Продуктите са тествани за високи нива на флуор, което категорично предполага наличието на PFAS, каза Даймънд.

От тестваната козметика повечето продукти, които предизвикват загриженост, са обявени за „водоустойчиви“, „дълготрайни“ или „издръжливи“, каза тя.

82% от водоустойчивите спирали имат високи концентрации на флуор, както и 58% от други продукти за очи, 55% от всички продукти за устни и близо две трети от основите за грим и фон дьо тен-ите.

Учените изпратили 29 от тези продукти с високо съдържание на флуор за допълнителен анализ и открили поне четири специфични PFAS, включително някои, които се превръщат в химикали, токсични и вредни за околната среда.

5 модни тенденции за грим, които вбесяват гримьорите

Всеки човек има свое собствено възприятие за красота - това е естествено и абсолютно правилно. Но има няколко модни тенденции, които са...

Освен това изследователите идентифицирали продукти от разграждането на флуорсъдържащи полимери (дълги вериги от химикали), които поставят под съмнение твърденията на производителите, че тези съединения са по-екологични, каза Даймънд.

От 17-те канадски продукта, анализирани в проучването, само в опаковката на един са указани PFAS като съставки, каза още Даймънд.

Канадското правителство се ангажира да проучи целия клас PFAS, за което Даймънд заяви, че се надява да доведе до по-добър контрол върху тяхното използване в козметичната индустрия.

Но въпреки че този процес е в действие, Даймънд призовава производителите на продукти за красота и търговците да прекратят незабавно употребата и продажбата на продукти, съдържащи PFAS.

„Не е нужно да чакаме повече за установяване на факти“, каза тя. „Нека не правим експерименти върху себе си.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка