Китай почна да задържа канадци след ареста на финансовия директор на Huawei

2066
Китай почна да задържа канадци след ареста на финансовия директор на Huawei
Снимка: Getty Images/Guliver

Канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд заяви, че втори канадски гражданин е бил разпитван от китайските власти, като добави, че вече не могат да се свържат с него.

"Канадски гражданин се свърза с нас, защото е бил разпитан от китайските власти. Той ни предупреди, че няма да успеем да се свържем с него. Работим усилено, за да определим къде се намира", каза Фриланд в отговор на въпрос зададен на пресконференция в Отава, предаде БГНЕС.

Финансовият директор на Huawei ще бъде екстрадиран в САЩ

Върховният съд на канадската провинция Британска Колумбия взе решение за екстрадиране в САЩ на финансовия директор на китайския гигант ...

Канада потвърди във вторник (11 декември) ареста в Китай на друг канадец, Майкъл Ковриг, бивш дипломат. Пекин официално информира Отава за ареста по факс в сряда сутринта, каза Фрийланд. "Канада е много загрижена за задържането на Ковриг и разговаря директно с китайски власти", добави тя.

Китай заплаши Канада с ответни действия заради ареста на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу по молба на Съединените щати на 1 декември във Ванкувър. Мън Уанджоу е била освободена под гаранция в очакване процедурата за екстрадиция в САЩ. Тя е заподозряна в съучастие за заобикаляне на наложените от САЩ санкции срещу Иран.

"Нашите партньори не трябва да се стремят да политизират процеса на екстрадиране или да го използват за цели, различни от търсенето на правосъдие. Мън Уанджоу беше задържана от канадските правоохранителни органи съгласно съществуващия между Канада и САЩ договор за екстрадиция. В това дело няма политика", коментира ръководителят на канадската дипломация. Фрийланд подчерта, че Канада и САЩ са правови държави и по тази причина нашите партньори по договора за екстрадиция не трябва да се опитват да политизират юридическия процес.

Фрийланд заяви, че вече е обсъдила ситуацията с държавния секретар Майк Помпео. В разговора си с него, Фриланд е подчертала, че "Канада е правова държава, която винаги следва ясно закона". Тя добави, че Отава поддържа постоянен контакт и с китайската страна, по-конкретно с китайския посланик в Канада.

Китай протестира срещу "нехуманното" отношение към изпълнителния директор на Huawei

Китай протестира срещу "нехуманното" отношение на Канада към изпълнителен директор на телекомуникационния гигант Huawei. Главният фина...

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да не намеси в делото срещу Huawei, ако това послужи на националните интереси на САЩ и може да помогне за сключването на търговска сделка с Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лиде на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка