Кой е американският сенатор, блокирал засега 40 млрд. долара нова помощ за Украйна

8014
Кой е американският сенатор, блокирал засега 40 млрд. долара нова помощ за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Сенаторът-републиканец Ранд Пол блокира 40 милиарда долара помощ за Киев, пише украинското издание Європейська правда. Според авторите на статията причината е, че политикът подкрепя Русия.

Новината за американски сенатор, който сам забави процеса на предоставяне на така необходимата ни помощ, повдигна много въпроси в Украйна, констатира изданието. И разгръща анализ: Кой е сенатор Ранд Пол и как успя да блокира решение, което има почти пълната подкрепа на Конгреса?

"На първо място, тук си струва да напомним още веднъж, че той не може да блокира предоставянето на помощ за Украйна - той може само да забави процеса. Вместо президентът Джо Байдън да подпише този законопроект тази седмица, това ще се случи, но най-вероятно следващата. Въпреки това американската помощ продължава да пристига, така че няма защо да се притеснявате.

Но за сенатор Ранд Пол си струва да се каже отделно - той е много интересен и демонстративен политик. В своята партия той е много по-близо до крилото на Тръмп, отколкото до традиционните републиканци. Разговорът за него обаче трябва да започне с баща му Рон. В този случай определено можем да кажем, че "крушата не пада по-далеч от дървото". Идеологически синът е продължител на бащиното дело.

Рон Пол беше член на Камарата на представителите от Тексас и се кандидатира за президент три пъти - без никакъв успех, но поради това стана малко или много известен и спечели поддръжници. Той беше номиниран два пъти от републиканците и веднъж от Либертарианската партия.

И двамата Пол се противопоставят на "дълбоката държава", поради което Пол-старши дори се смята за един от идеологическите основатели на т. нар. движение "чаено парти", което по едно време затрудни живота на президента Обама, а по-късно стана основа на Тръмпизма. Те се противопоставят на намесата на правителството в частните дела на американците, което е крайъгълният камък на либертарианството. Що се отнася до външните работи и бисексуалните, то либертарианците са фундаментално против активното участие на Съединените щати в много международни дела и конфликти (тук те се доближават до радикалната левица).

Те са против харченето на парите на данъкоплатците за подкрепа на различни държави и политически сили по света. Към това трябва да се добави, че Пол са т. нар. "фискални консерватори", тоест привърженици на ограниченията на разходите и нормализирането на държавния бюджет. Следователно предоставянето на Украйна на 40 млрд. долара определено не може да им хареса. Нищо чудно, че Ранд Пол сега казва, че е дал клетва да защитава сигурността на Съединените щати, а не на Украйна или която и да е друга държава в света.

Либертарианството също така се противопоставя на военнопромишления комплекс, така че сегашната ситуация, когато американските оръжия се изпращат в Украйна и фабриките получават големи нови поръчки, напълно се вписва в тяхната картина за свят, който не може да продължава така.

Също така и двамата Пол категорично се противопоставят на прекомерния, според тях, мониторинг и контрол от страна на съответните органи на САЩ върху живота, кореспонденцията и дейността на обикновените американци. По-специално, Рон Пол беше категорично против "Патриотичния акт" ("Patriotact") като реакция на събитията от 11 септември 2001 г. Но Пол-старши се пенсионира, навършвайки 87 г. Преди това той успя да стане жертва на много успешна шега на Саша Барон Коен във филма "Бруно", където Рон Пол се срещна с главния герой, без да знае, че това е част от лентата.

Рон Пол основа цял институт, кръстен на него. Пълното му име е Ron Paul Institute for Peace and Prosperity. Невъзможно е да се каже точно колко хора работят там, защото цялата му продукция се състои от различни речи и интервюта на основателя. Тук започва интересен момент в дейността на института: в продължение на много години неговият уебсайт съдържа огромен брой проруски (и следователно антиукраински) изявления и статии. Всичко, което някога сте чували от Кремъл за преврата от 2014 г., заговора на ЦРУ, нацистите в Киев и всичко това, можете да намерите тук. Тази институция определено е сред лидерите в популяризирането и разпространението на наративите на Кремъл в Съединените щати.

Що се отнася до Ранд Пол (който, между другото, също се опита да се кандидатира за президент през 2016 г., но отпадна след първия етап от първичните избори в Айова), той има своя история за връзки с Москва. Още през 2016 г. покойният сенатор Джон Маккейн го нарече "агент на Кремъл" заради противопоставянето Черна гора да се присъедини към НАТО. По-късно той се противопостави на новите санкции срещу Русия.

Ранд Пол беше критик на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руското влияние на президентските избори в САЩ през 2016 г. Накрая през лятото на 2018 г. той пътува до Москва. Оттам донесе поверително писмо за Тръмп. Дори имаше слухове, че сякаш се опитва да стане посредник между Вашингтон и Москва в процеса на уреждане на "украинския въпрос".

Вътрешнополитическият спор в САЩ за Украйна прилича доста на този в България

Сенаторът-републиканец от Кентъки Ранд Пол си спретна впечатляващ дебат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен относно сегашната по...

Подобна подозрителна дейност накара други сенатори да критикуват и да се дистанцират от Ранд Пол - дори тези, които са били близки до президента Тръмп. Но за Пол това не е проблем, защото той е от онези политици, които живеят за сензация, обичат да са в центъра на скандал, да са сами, да плуват срещу течението.

Следователно, знаейки биографията на Ранд Пол, опитите му да забави приемането на нов закон за помощ на Украйна вече не са изненадващи - подобни действия се вписват идеално в цялостната картина на неговите възгледи и дейности".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com