Колумбия разреши за първи път евтаназия на своя територия

11025
Колумбия разреши за първи път евтаназия на своя територия
Снимка: Thinkstock

Колумбийските власти одобриха първата легална смърт чрез евтаназия. Това стана миналата седмица. След продължила една седмица съдебна битка, 79-годишният онкоболен Овидио Консалес, който страда от рак на гърлото, упражни своето „право да умре“ в болнично заведение.

Де факто Колумбия е първата страна в Латинска Америка, която, заедно с няколко други държави в глобален мащаб, легализира евтаназията още през 1997 г. Но страната не позволяваше това да се случва на практика до този момент.

В Канада разрешиха евтаназията

Върховният съд на Канада свали забраната за евтаназия, която действаше повече от 20 години в страната, съобщи Reuters. Решението е било...

Една от новите регулации в Колумбия изисква болниците да формират медицински комитети, които да издават разрешения за евтаназия и да отправят съвети към пациентите и техните семейства. Ако комитетът одобри някоя молба, тя трябва да бъде изпълнена от болницата, в която пациентът е постъпил, в рамките на 15 дни.

Някои колумбийски лекари са разтревожени, че те може да бъдат принуждавани да извършват евтаназия. Един от тях – д-р Серхио Литевка, който е основател на движение против евтаназията, твърди, че в никакъв случай лекари не бива да бъдат карани да изпълняват евтаназии против тяхната воля.

Той е много изненадан от факта, че предимно католически страни легализират евтаназията, при това някои още преди да са леализирали аборта. „При аборта ти не виждаш бебето, но когато стоиш срещу жив човек, който има своята история, нещата са различни“, твърди д-р Серхио Литевка.

Лекари от движението твърдят, че най-добре би било, ако се разреши на пациентите сами да отказват да бъдат лекувани. „Безопасно е, ефективно и безболезнено. Този процес би продължил само няколко дни“, казва един от тях пред журналисти.

Белгия с рекорд на избрали евтаназията като опция

1807 души са избрали евтаназията в Белгия през миналата година. Белгия е една от малкото страни в света, която разрешава това при опре...

Някои критици на евтаназията твърдят, че правителството на Колумбия по-скоро трябва да осигури по-добра грижа, която да подобри качеството на живот на пациентите с тежки заболявания, отколкото да бъдат разрешавани евтаназии.

Католическата църква в Колумбия определя евтаназията като неморална и дори заплашва, че ще затвори своите болници, ако бъдат принудени да изпълняват тази процедура. В Колумбия, както и в много от страните в Южна Америка, значителна част от болничните заведения са под крилото на римокатолическата църква.

Използвани източници: France Press News Agency; ELDISProgramme of the Institute of Development Studies, University of Sussex.

Автор: Теодор Спасов

200 000 европейци искат белгийския крал да не одобрява евтаназията на деца

Подписка, подкрепена от над 200 000 европейски граждани, е била изпратена до краля на Белгия Филип с призив да не подписва приетите нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...