Конгресът на САЩ призова Байдън да продължи със санкции срещу Китай заради Хонконг

1051
Конгресът на САЩ призова Байдън да продължи със санкции срещу Китай заради Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver

Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, призоваваща правителството на САЩ да продължи със санкционния натиск върху Китай заради ситуацията в Хонконг, се казва в официалните резултати от гласуването, публикувани на уебсайта на долната камара, съобщава БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Законодателите осъдиха властите на Китай за "продължаващото нарушаване на правата и свободите на хората в Хонконг от КНР (Китай) и правителството на специалния административен район на Хонконг". Резолюцията, която не е юридически обвързваща, беше приета с 418 гласа. Само един законодател гласува против.

Китай ще отговори на новите американски санкции заради Хонконг

Пекин смята, че новите санкции на Вашингтон заради Хонконг са намеса във вътрешните работи на Китай. Той се обявява категорично срещу т...

Конгресмените призовават "американския президент, държавен секретар и министър на финансите да се координират със съюзници и партньори, за да продължат усилията на САЩ в отговор на ситуацията в Хонконг". По-специално, говорим за "продължаване на прилагането на санкции". Американските власти също трябва да "координират със съюзниците и партньорите си, за да гарантират, че прилагането на санкциите е многостранно".

По-рано говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви, че Пекин призовава Вашингтон да спре да се намесва във вътрешните работи на специалния административен район Хонконг и Китай като цяло.

През лятото на 2019 г. в Хонконг избухнаха безредици заради намерението на местните власти да приемат законопроект за екстрадиция, който да позволи екстрадирането на нарушители в континентален Китай. Безредиците продължиха няколко месеца и бяха придружени от блокажи по пътищата, насилие, палежи и вандализъм. Полицията задържа над 9 000 души.

Впоследствие китайският парламент прие Закона за националната сигурност на Хонконг през лятото на 2020 година. В Пекин казват, че той е насочен към борба със заплахите от тероризъм, сепаратизъм, подкопаване на държавната власт и тайно споразумение с чужди сили и предвижда доживотен затвор като максимално наказание. След приемането на този правен акт много радикални опозиционни активисти ограничиха антиправителствената си дейност в автономията, а някои избягаха в чужбина.

Китай заплаши САЩ с последствия заради „намесата им“

Китай предупреди днес, че САЩ „ще платят скъпо“ заради своите действия, след като държавният секретар Майк Помпео обяви, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com