Конгресът нападна ФБР: Как така не можете да разкодирате iPhone?

8442
Конгресът нападна ФБР: Как така не можете да разкодирате iPhone?
Снимка: Getty Images/Guliver

Дълго чаканото изслушване на Apple и ФБР пред Конгреса в САЩ заради искането на Бюрото компанията на Стив Джобс да предостави код за разблокиране на iPhone поднесе сериозна изненада.

Изводът на конгресмените от продължилото над 5 часа изслушване беше следният – защо ФБР не може само да разбие кода? Осъзнавате ли, че така подкопавате авторитета на правосъдието, директно попита конгресмен Джон Койърс, който се обърна към шефа на ФБР Джеймс Коми, пише The Guardian.

Apple обжалва решението на съда в Калифорния за разкодиране на смартфоните

Компанията Apple обжалва заповедта на съда в Калифорния компанията да окаже помощ на ФБР да пробие защитата на мобилно устройство iPhon...

Коми преживя доста трудна вечер, като конгресмен Зоуи Лофгрен, която е калифорнийски представител в законодателния орган на САЩ, определи случилото се за „идиотщина”. За капак окръжният прокурор на Ню Йорк Сайръс Ванс представи статисика, според която неговата служба е успяла да разблокира 175 различни модела устройства на Apple, които са доказателствен материла по случаи на убийства, изнасилване на деца, детска порнография и трафик на сексуални робини.

Самият Коми призна, че било грешка предприетия от ФБР ход при разследването на атентата в Сан Бернардино, когато Саид Фарук и приятелката му Ташфин Малик убиха общо 14 души. Тогава ФБР накарало шерифската служба в Сан Бернардино да „нулира” паролата на iPhone-а на Фарук и оттам насетне дошли всички проблеми на властите да се доберат до информацията в устройството.

Друго важно заключение по скандалния случай, който е в съда – дали Apple да даде на ФБР кода, с който да влезе в iPhone-а, беше искането за законодателна инициатива. „Границата между личната свобода и националната сигурност трябва да бъде очертана от Конгреса. Сега този въпрос е делегиран на Силиконовата долина”, коментира прокурор Ванс. Наша работа е да се грижим за националната сигурност, не на Apple, добави и Джеймс Коми.

„Трябва ли ФБР да може да принуди някоя компания да произведе продукт според спецификациите, които ФБР иска? Решете го в Конгреса, а не се позовавайте на юридически статут на 220 години”, отвърна адвокатът на Apple Брус Сюъл. Става въпрос за All Writs Act – закон от 1789 година, с който може да бъде принуден даден субект да сътрудничи на американското правосъдие.

Всички големи от бранша подкрепиха Apple срещу ФБР

Най-големите конкуренти на Apple в лицето на Microsoft и Google подкрепиха компанията на Стив Джобс в борбата ѝ срещу искането на ФБР д...

Междувременно съдът в Бруклин отхвърли искане на ФБР Apple да бъде принудена да сътрудничи по друг случай. Искането беше основано точно на All Writs Act.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com