Лула да Силва: Размирниците са били подпомагани отвътре

1112
Лула да Силва: Размирниците са били подпомагани отвътре
Снимка: Getty Images/Guliver

Бразилия засили операцията по прочистване в държавния апарат, след като президентът Луис Инасио Лула да Силва каза, че метежниците вероятно са имали вътрешна помощ. Лула каза пред репортери, че е наредил "задълбочен преглед" на персонала на президентския дворец след размириците в неделя, при който поддръжниците на крайнодесния му предшественик Жаир Болсонаро нахлуха в президентството, Конгреса и Върховния съд и причиниха големи щети.

„Убеден съм, че вратата на президентския дворец Планалто беше отворена, за да влязат хората, защото няма счупени врати“, каза президентът в Бразилия. „Това означава, че някой е улеснил влизането им“, добави Лула, който посочи с пръст „съдействащи лица“ от полицията и въоръжените сили.

Председателят на ЕС осъди безредиците в Бразилия: Лула да Силва е избран демократично

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди тази вечер нахлуването на привърженици на крайната десница в държавните институции ...

Справяйки се с последиците от насилствената реакция на т. нар. „болсонаристи“ срещу встъпването му в длъжност, Лула добави, че „отсега нататък ще бъдем по-твърди, по-предпазливи, по-разумни“. Той каза, че всеки „радикален „болсонарист“, за който бъде установено, че все още работи за предишното правителство, ще бъде разгледан и цитира медийни съобщения за предполагаеми заплахи, отправени от служители от предишната администрация.

„Как мога да имам човек до офиса си, който може да ме застреля?”, попита президентът, който победи Болсонаро с малка преднина на вота през октомври след предизборна кампания, която дълбоко раздели бразилското общество.

Междувременно правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч” призова правителството "задълбочено да разследва всички онези, които са подбудили, финансирали или извършили актове на насилие в опит да отменят изборните резултати". В изявление се добавя, че Лула „трябва да отговори на безпрецедентното нападение от 8 януари чрез укрепване на демократичните принципи, поддържане на върховенството на закона и справяне с хроничните проблеми на човешките права, които се влошиха по време на президентството на Жаир Болсонаро“.

Продължават разследванията за пропуски в сигурността и за идентифициране на онези, които са организирали и финансирали бунтовниците. Главната прокуратура обяви, че е идентифицирала 52 лица и седем компании, заподозрени, че са помогнали за плащането на бунта. Според националната верига TV Globo заподозрените са включвали лидери от аграрния сектор, които са поддръжници на Болсонаро. Смята се, че те са платили храната и транспорта на размирниците, които са пристигнали в столицата от няколко региона на страната с около 100 пътнически автобуса. В стремежа си да предотвратят повторение на разрушенията от неделя, силите за сигурност бяха поставени на бойна готовност в сряда в отговор на заплахите за нови протести в Бразилия и други градове.

Но обещаната масова мобилизация в защита на Лула и лявото му правителство така и не се материализира, а полицията с борба с безредиците трудно удържаше зоната за сигурност около министерствата, макар да бе подпомагана от вертолети.

Бившият президент Болсонаро осъди действията на привържениците му

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро, чиито привърженици извършиха вчера погром в Националния конгрес, президентския дворец и Вър...

Проучване на института Datafolha показа, че 93% от бразилците осъждат насилието от неделя, макар проучването на Atlas Intelligence да установи, че всеки пети подкрепя бунтовниците. Арестът на близо 2000 и продължаващото задържане на над 1100 бунтовници, както и засиленото разгръщане на силите за сигурност изглежда действат като възпиращ фактор за подновяване на мобилизацията.

„Мнозина бяха обезсърчени „от страх да не бъдат арестувани“, каза Гилерме Касароес, политолог от фондация „Гетулио Варгас“. За Джералдо Монтейро от Федералния университет на Рио де Жанейро „движението Болсонаро е под натиск и няма организация за контранастъпление“, пише БГНЕС.

След атаките срещу бразилските символи на демокрацията, положението Лула укрепна, той получи публичната подкрепа от лидери на Конгреса и губернатори, някои от които са от лагера на Болсонаро. Междувременно продължават усилията за издирването на колкото се може повече участниците, като заподозрените нарушители са идентифицирани чрез охранителни камери или селфита, публикувани от самите тях в социалните медии.

Глави на високо ниво също се търкалят. Очаква се през следващите дни да бъде арестуван Андерсън Торес – министър на правосъдието при Болсонаро, който е служил като шеф на сигурността в Бразилия, когато се случиха бунтовете. Оттогава той беше уволнен и се очаква да се върне в Бразилия от почивка в САЩ, за да се изправи срещу обвинения в тайно споразумение с бунтовниците. Шефът на военната полиция на Бразилия и губернаторът на региона също са загубили работата си.

ОЩЕ: След погрома в бразилския парламент: Стотици са арестувани, президентът ги нарече фашистки фанатици (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com