Мадуро: Екстремистите от Ку Клукс Клан в Белия дом стигнаха дъното

4134
Мадуро: Екстремистите от Ку Клукс Клан в Белия дом стигнаха дъното
Снимка: Getty Images

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нападна в огнена реч отиващата си администрация на Доналд Тръмп, като заклейми нейния „пълен морален упадък“, осакатяващите американски санкции и решението за обявяване на награда за главата му.

Той обвини САЩ, че от 2013 г. предприемат „многообразни атаки“, за да нарушат всички аспекти на икономиката на Венецуела, от производството на петрол до вноса на основни стоки.

"Блокадата и санкциите нарушиха производствената система и нанесоха огромни щети на чуждестранни компании, които правеха бизнес с Венецуела", каза той, цитиран от "Раша Тудей" (РТ).

Мадуро отбеляза, че през 2020 г. Вашингтон е стигнал до краен натиск срещу Венецуела, като се позова на наградата от 15 милиона долара, обещана от правителството на САЩ за информация, водеща до ареста му по обвинения в „наркотероризъм“ през март.

"2020 беше годината, в която отиващата си администрация на Доналд Тръмп по безсрамен, незаконен, нечовешки и престъпен начин обяви цена за главата ми “, каза венецуелският лидер. „15 милиона долара струва тази малка глава. Много ли е или е малко?“

По-рано венецуелският президент отхвърли обвиненията като клевета, идваща от самите „световни терористи" с дълга история на насилствени чужди намеси. Мадуро осъди отношението на правителството на САЩ като „още един пример“, показващ „екстремистките“ подходи на „каубоите от Ку Клукс Клан от Белия дом“.

Мадуро изрази надежда COVID-19 да направи Тръмп по-внимателен и хуманен

Президентът на Венецуела Николас Мадуро пожела бързо възстановяване на "врага на Венецуела" - американския президент Доналд Тръмп. "Не...

"Още един пример за отчаянието и чувството за превъзходство, които ги накараха да направят толкова много гафове в продължение на четири години и през този последен период да покажат пълния си морален упадък", каза той.

Администрацията на Тръмп заема твърда позиция срещу Мадуро, открито подкрепяйки фигурата на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, който се обяви за „временен президент“ в началото на 2019 г.

Напрежението между Вашингтон и Каракас достигна нови висоти през май, когато венецуелските военни заловиха отряд въоръжени лица, които се опитваха да проникнат в страната. Няколко от тях бяха убити и над дузина бяха заловени, включително двама бивши американски зелени барети. По-късно заловените наемници разкриха, че отвличането на Мадуро и завеждането му в САЩ е била целта на неуспешното нахлуване.

Идващата администрация на Джо Байдън изглежда се готви за по-дипломатичен подход към отношенията с Венецуела. Избраният президент отказва да приема обаждания от Гуайдо и намеква за отмяна на някои санкции, което квалифицира с искане Мадуро да проведе „свободни и честни избори“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com