„Независимая газета“: Тръмп е ликвидирал Сюлеймани заради неточна разузнавателна информация

9878
„Независимая газета“: Тръмп е ликвидирал Сюлеймани заради неточна разузнавателна информация
Снимка: Office of the Supreme Leader

Ракетните атаки върху американски цели в Ирак не са извършени от шиитските милиции, а от сунитски бойни части, принадлежащи към "Ислямска държава". Вашингтон обвини иранския генерал Касем Сюлеймани в тези действия. Смъртта на ръководителя на отдела за специални сили "Кудс" (в превод на български – „Ерусалим“ – бел.ред) като част от Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК) постави отношенията между САЩ и Иран на ръба на войната и мира. Разузнавателната общност на Ислямска република Иран представи на The New York Times неопровержими доказателства за неучастието на Касем Сюлеймани в ракетните атаки срещу американски военни бази в Ирак, пише руският вестник “Независимая газета“, предаде "Фокус".

Генерал Сюлеймани е било решено е да бъде унищожен заради обстрела на 27 декември, в резултат на което загинаха американци във военновъздушна база К-1 близо до Киркук, в Северен Ирак. The New York Times съобщи в четвъртък, че "иракските военни и разузнавателни служители изказаха своите съображения за това кой е изстрелял ракетите ... заявявайки, че смятат, че е малко вероятно шиитските милиции, обвинявани от САЩ за нападението да носят отговорност. ".

Сочен за мозък на ЦРУ атаката срещу Сюлеймани загинал в Афганистан?

Ръководителят на иранския център на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ - Майкъл Д'Андреа вероятно е бил сред американск...

Иранският бригаден генерал Ахмед Аднан, началник на разузнаването на иракската федерална полиция, заяви, че отговорността за въпросните обстрели е на „Ислямска държава“. Администрацията на Тръмп не представи никакви доказателства, показващи, че иракската шиитска милиция „Катаеб Хизбулла“, която има връзки с Иран, е отговорна за нападението над американската база К-1в Ирак. Освен това тази формация отрича провеждането на подобна атака.

САЩ реагираха точно на тази ракетна атака няколко дни по-късно със смъртоносни авиационни удари по целите на „Катаеб Хизбулла“ в Ирак и Сирия, предизвиквайки опасна ескалационна спирала, която доведе Иран и САЩ до ръба на войната. На 2 януари военновъздушните сили на САЩ убиха Сюлеймани, като използваха високоточни боеприпаси от безпилотен летателен апарат. Ударът бе извършен в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп. След убийството на Сюлеймани, което беше широко осъдено като военен акт, Министерството на отбраната на САЩ издаде изявление, в което заявява, без никакви доказателства, че именно той е организирал атаките срещу коалиционни бази в Ирак през последните няколко месеца, включително атаката на 27 декември, завършила с загинали и ранени военни и цивилни американски и иракски персонал. Както съобщава The New York Times:“ Ракетите са изстреляни от мюсюлманския участък на сунитската провинция Киркук, известен с причастността си към идеалите на „Ислямска държава“.

Иранските военни подчертават, че формациите на „Катаеб Хизбулла“ не присъстват в провинция Киркук от 2014 г.

Освен това е известно, че 10 дни преди нападението на К-1 „Ислямска държава“ извърши три атаки срещу военни съоръжения, разположени в близост до въпросната база. Освен това през ноември и декември представители на иракското разузнаване изпратиха доклади до американците, предупреждавайки, че „Ислямска държава“ планира да атакува К-1.

САЩ със закана към наследника на Сюлеймани

Специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хоук заплаши Исмаил Гани, който стана началник на специалните сили Кудс на Иранската революц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com