Обсъжда се сделка за съдбата на Асандж

1874
Обсъжда се сделка за съдбата на Асандж
Снимка: Getty Images

Министерството на правосъдието на САЩ е провело предварителни разговори за споразумение с адвокатите на Джулиан Асандж. Сделката включва смекчаване на обвиненията в замяна на признания, пише в. „Уолстрийт джърнъл“.

Министерството на правосъдието обмисля да позволи на Джулиан Асандж да се признае за виновен в замяна на смекчаване на обвинението за нарушаване на правилата за класифицирана информация. <...> Служители на министерството и адвокатите на Асандж проведоха предварителни дискусии през последните месеци за това как може да изглежда сделката, се казва в публикацията.

"Такива обсъждания са рутинна характеристика на наказателните дела, а в последно време не е имало разговори за споразумение по делото на основателя на "Уикилийкс". В момента няма официално предложение за признаване на вина от страна на американските прокурори, казва източник на CNN.

18 обвинения, 175 г. затвор

"Не сме получили никаква индикация, че Министерството на правосъдието възнамерява да разреши случая, а Съединените щати продължават с такава решителност, както винаги, да искат екстрадирането му по всички 18 обвинения, което го излага на 175 години затвор", каза Бари Полак, адвокат на Асандж, в изявление за CNN.

Според WSJ самопризнанията на основателя на „Уикилийкс“ могат да бъдат организирани дистанционно – без екстрадиция от Великобритания. В същото време петте години, прекарани в затвора, ще бъдат зачетени към американската присъда, която едва ли ще удължи значително срока на лишаване от свобода, ако делото бъде преквалифицирано, отбелязва се в статията. Съобщава се, че преговорите продължават, но всяка сделка трябва да бъде одобрена от висшето ръководство на министерството.

Битката на Асандж

Асандж води съдебна битка с британското правителство от години, за да избегне екстрадирането си в САЩ, и в момента съдът обмисля дали да му позволи последно обжалване. След като му бяха повдигнати обвинения през 2019 г., служители на британската полиция го арестуваха и оттогава той е в затвора в Лондон.

Асандж очаква решение след последното изслушване в Лондон за екстрадирането в САЩ след над 13 години съдебни битки, първо като затворник в посолството на Еквадор, а след това като задържан в британски затвор с максимална сигурност. Американските власти възнамеряват да съдят австралиеца по Закона за шпионажа за разкриването на редица секретни документи, чието съдържание предизвика скандали, свързани с действията на американските войски в Ирак, шпионажа на САЩ срещу съюзническите страни и редовността на първичните избори на Демократическата партия на САЩ през 2016 г.

Според американските власти публикуването на документите представлява заплаха за сигурността на персонала на американските разузнавателни служби. Мнозина обаче виждат Асандж като символ на свободата на словото и медиите, а също и като журналист, който е бил преследван за разобличаване на предполагаеми военни престъпления.

Съдебните битки срещу Асандж започнаха през 2010 г., когато той бе арестуван във Великобритания за предполагаемо сексуално насилие въз основа на заповед за арест, издадена от съд в Стокхолм. Веднага след като беше освободен под гаранция през декември същата година, Асандж намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон, твърдейки, че обвиненията срещу него са претекст за екстрадиция в САЩ.

Обвиненията за изнасилване скоро бяха оттеглени, но Асандж прекара следващите седем години в посолството, преди британските власти да го арестуват по обвинение в нарушаване на условията на условна присъда, която получи през 2010 г. Оттогава Асандж е в прословутия британски затвор Белмарш. По време на престоя си в затвора той се ожени за бившата си адвокатка Стела Морис.

Британските власти одобриха екстрадицията на Асандж в САЩ през 2022 г., след като съдия първоначално възрази на основание несигурното му здраве и предполагаемия риск от самоубийство.

ОЩЕ: Британският Върховен съд отложи решението за Джулиан Асандж

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com