Пак тежки присъди за бунта на Тръмп в Капитолия, кулминацията предстои

2538
Пак тежки присъди за бунта на Тръмп в Капитолия, кулминацията предстои
Снимка: Getty Images/Guliver

Двама лидери на крайнодясната американска милиция "Proud Boys" получиха присъди от съответно 18 години и 10 години затвор за това, че са се присъединили към нападението над Капитолия на 6 януари 2021 г. от поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Обвиненията и присъдите по същество

Наказанието за 32-годишния Итън Нордейн съвпада с най-дългата присъда досега по дела за нападение срещу Капитолия, като подчертава сериозността на обвинението, по което е осъден - заговор за подстрекаване да се наруши конституционния ред в САЩ.

Доминик Пецола, на 45 г., който беше осъден по по-леки обвинения, включително за възпрепятстване на Конгреса, получи 10-годишна присъда, уточнява БГНЕС.

Съдията Кели повтори мотивите си, че Proud Boys са нарушили традицията на САЩ за мирно демократично предаване на властта, когато са се опитали да попречат на Джо Байдън да бъде утвърден за победител в президентските избори през ноември 2020 г. Те действаха въз основа на фалшивото твърдение, лансирано от самия Тръмп, че републиканецът е загубил изборите поради масови измами при гласуването.

Преди произнасянето на присъдата и Нордейн, и Пецола изразиха разкаяние, като Нордейн - наречен ръководител на "Министерството на самозащитата" на Proud Boys - обвини собствените си съмишленици. Но няколко минути след произнасянето на присъдата Пецола е вдигнал юмрук и е заявил "Тръмп победи", според свидетели в съдебната зала.

Присъдата на Нордейн съвпада с тази, дадена през май на Стюарт Роудс, основател на друга крайнодясна милиция, заемаща централно място в обсадата на Капитолия - "Пазителите на клетвата". Тя предшества предстоящото произнасяне на присъдата на националния председател на Proud Boys Енрике Тарио, който организира пътуването на групата до Вашингтон.

ОЩЕ: Поредна тежка присъда за бунта срещу Капитолия, за който Тръмп е обвинен

По-едри риби

Бившият кмет на Ню Йорк и адвокат на Тръмп Рудолф (Руди) Джулиани не се призна за виновен по обвинението за намеса на изборите за президент на САЩ в Джорджия. Там случаят по същество е за опит на Тръмп да принуди местната администрация да му осигури около 12 000 гласа, с които щеше да спечели ключовия за борбата му с Джо Байдън щат.

Както Джулиани, така и Тръмп, който не се призна за виновен в четвъртък, са изправени пред 13 обвинения - най-много сред 19-те обвиняеми по обширното дело, заведено от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис.

Джулиани е обвинен в рекет и заговор, които включват твърдения за оказване на натиск върху щатски служители да действат по неговите фалшиви предизборни твърдения. Обвинен е също така, че е направил неверни твърдения в правни документи, за които е положил клетва.

Говорейки пред репортери миналата седмица, след като беше арестуван в затвора на окръг Фултън, Джулиани поддържаше тезата за невинността си и заяви, че единственото нещо, за което е виновен, е, че се е застъпвал за тогавашния президент Тръмп, който по това време е бил негов клиент. "Обвиняват ме, защото съм адвокат", каза Джулиани, след като беше освободен под гаранция от 150 000 долара.

Повечето от обвиняемите по делото предприеха същата стратегия.

По-рано Кенет Чесбро, адвокатът, помогнал за измислянето на правната теория зад т.нар. схема за фалшиви избиратели, използвана от Тръмп и неговите съюзници, не се призна за виновен по обвиненията в рекет и заговор по делото.

ОЩЕ: Доналд Тръмп пледира невинен по обвиненията в подмяна на изборните резултати

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com