X
 
 

Палеж на еврейски център в Бруклин

594 0
Палеж на еврейски център в Бруклин
Снимка: Getty Images/Guliver
Неизвестен нападател подпали еврейски център в Бруклин, Ню Йорк, през втория ден на Йом Кипур, еврейски празник, който завърши вчера, предаде БГНЕС.

Според The New York Post, палежът е бил предизвикан от подхвърлена раница, която след това са поставили на предните стъпала на центъра около обяд в сряда. Повикана е била пожарна, която е угасила огъня.

Арестуваха заподозрян за смъртоносната стрелба в Германия

Вече има задържан за нападението с убити срещу синагога в германския град Хале, предаде БГНЕС, позовавайки се на AFP. Става въпрос за 2...

Това не е първият случай, когато еврейско читалище в Бруклин е жертва на палежи: през ноември 2018 г. са подпалени седем еврейски синагоги и еврейски училища, а през 1993 г. "подозрителен" огън напълно унищожи синагога в Бруклин.

Полицията в Ню Йорк призна, че са мобилизирани патрули около синагоги преди еврейския празник.

Атаката срещу еврейския център идва, след като бяха убити няколко души при стрелба в град Хале. В сряда тежко въоръжен мъж извърши атентат с бомба и огнестрелно оръжие срещу синагогата в Хале - с помощта на поне един съучастник.

Йом Кипур или Денят на прошката, е най-светлият ден в годината в еврейския религиозен календар. Евреите традиционно спазват този свят ден с приблизително 25-часов период на пост и интензивна молитва, като често прекарват по-голямата част от деня в синагога. Поради спецификата на еврейския религиозен календар, точната дата варира всяка година. През тази година празникът се отбелязва на 8 и 9 октомври.

ВИДЕО показа момента на атентата при синагогата в Хале

Видео от нападението при синагога в град Хале вече излезе в Twitter. На него се вижда въоръжен и маскиран мъж, който стреля, прикрит от...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално