Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожар в ключов терминал за втечнен природен газ в САЩ ще забави износа за Европа

10 юни 2022, 13:31 часа • 2253 прочитания

Експлозия в терминал за втечнен природен газ (LNG) в Тексас разтревожи и жителите на близките населени места, и Европа. Огънят доведе до изтегляне на значително количество от горивото от пазара в момент, когато световното търсене се увеличава, съобщи ABC.

Компанията обяви в четвъртък, че след пожар в съоръжението за износ „Freeport LNG“ няма да работи поне три седмици. В съобщението се добавя, че няма пострадали и огънят е бил овладян. Причината за инцидента все още не е ясна.

Freeport LNG, който осигурява около 20% от преработката на втечнен природен газ в САЩ и е един от най-големите американски износители на газ, заяви, че щетите са значителни.

Според доклада за инцидента, подаден в Тексаската комисия за качество на околната среда в четвъртък, пожарът в системата за доставка на втечнен природен газ на терминала е довел до прекомерни емисии на въглероден оксид, азотни оксиди, прахови частици, серен диоксид и летливи органични съединения.

Ударът за Европа е голям, тъй като континентът опитва да се отърве от енергийната си зависимост от Русия, а държави като България, Полша, Нидерландия и Финландия вече нямат достъп до руския газ.

В средата на май премиерът Кирил Петков обяви, че България е договорила два кораба с втечнен газ от САЩ за юни. Цената, според думите му, е малко под тази на „Газпром“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес