Полицията в САЩ - как се държи с демонстранти

59776

Сблъсъците между студенти и полиция през миналата седмица в София станаха повод за куп анализи дали силите на реда са си свършили работата както трябва, дали има превишаване на правомощия, дали неправомерно се събират данни на протестиращи и т.н. и т.н.

В прикачения към материала видеоклип, показващ действията на американската полиция по време на пика на протестите на движението „Окупирай Уолстрийт”, на лице се набиват няколко очевидни разлики спрямо държанието на българската полиция. Разликите са посочени от юриста Милен Шопов на неговия профил във Facebook, но те могат да бъдат видени много лесно от всеки, гледащ видеото.

Движанието "Окупирай Уолстрийт" си прави банка

Обявилите се за противници на световния капитализъм активисти от движението “Окупирай Уолстрийт” работят по проект за създа...

На първо място прави впечатление, че макар полицията и в САЩ, и в България, да е много активна що се отнася до протестиращите, то тази в САЩ не използва щитове. Значките на всички служители на реда с името и ранга им са на видно място. Нито един американски полицай не е закрил лицето си с маска. Полицаите говорят с протестиращите, но в нито един момент не забравят учтивостта – обръщението е „сър” или на български – господине.

В средата на видеоклипа е показано как полицията арестува чернокож мъж, който е седнал на средата на платното. Преди да извършат ареста, полицаите му обясняват защо го арестуват. По време на самия арест има реплики „Don’t push, guys, don’t push” (Недейте /да се/ бутате, момчета) и „Relax” (Успокой/те/ се).

Заснети са и няколко ареста на протестиращи – и макар при тях полицаите да действат твърдо, да извиват ръце и да повалят хора на земята, в нито един момент не се вижда някой служител на реда да си позволи да удари демонстрант. Всичко това става и при викове от тълпата „полицейско насилие, полицейско насилие”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка