Потвърдено: 2020-а е сред трите най-топли години, регистрирани някога

3206
Потвърдено: 2020-а е сред трите най-топли години, регистрирани някога
Снимка: iStock/Guliver

Преминалата под знака на пандемията 2020-а се нареди сред трите най-топли години, регистрирани някога, откакто се водят наблюдения. Това става ясно от доклад на Световната метеорологична организация, цитиран от 24 часа.

Въпреки че COVID-19 нанесе щети на световната икономика в краткосрочен план и намали емисиите от въглероден диоксид, атмосферните концентрации на парникови газове са продължили да растат. Както прогнозираше агенцията през декември, 2020 е била сред трите най-топли. Ако тенденцията продължи, средните глобални концентрации на въглероден двуокис могат да достигнат 414 частици на милион, дори и повече, през настоящата година.

САЩ търсят път към Китай за овладяване на климатичните промени

Американският пратеник за климата Джон Кери ще посети Шанхай, за да преговаря с Китай преди срещата на върха за климата, на която прези...

През 2019-а те бяха 410 частици на милион. Това число е със 148 процента над прединдустриалните нива, които обхващат периода 1850-1900 г. Две хиляди и шестнайста година беше най-топлата година, а нивата през 2019 и 2020 г. бяха толкова близки, така че бе трудно да се определи коя е била по-топла, споделиха специалисти от метеорологичната организация. Повишените концентрации от метан също предизвикват тревога, като техният ръст се оценява на 260 процента. А нивата на азотен оксид са скочили със 123 процента.

Генералният секретар на Международната метеорологична организация Петери Талас заяви, че докладът отново потвърждава, че климатичните промени продължават, независимо от взетите мерки, и тази негативна тенденция ще продължи с десетилетия. Светът трябва да бъде готов да се сблъска с екстремни климатични събития, които могат да убият милиони хора по света и да нанесат значителни материални щети, каза в заключение Талас.

"Времето бързо изтича, за да можем да постигнем целите на Парижката конференция, заяви от своя страна генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Нужно е да направим повече, по-бързо и то сега" заяви Гутериш. Учените твърдят, че температурите не трябва да се повишат с повече от 1,5 градуса по Целзий до края на на столетието, за да се избегнат катастрофални събития, според Парижкото споразумение.

През 2020 година средните температури са били с 1,2 градуса по-високи, в сравнение с прединдустриалната епоха. Десетилетието от 2011 до 2020 година се оказа най-горещото. Въглеродните емисии трябва да се намалят с 45 процента до 2030 година спрямо нивата от 2010 година, за да се постигнат набелязаните цели, припомнят агенциите.

2020-а – сред най-горещите години за две десетилетия

2020 г. продължава тенденцията за най-горещите години в последната петилетка, като тя и 2016 г. са регистрирани като най-горещите годин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка