X
 
 

Предсмъртното писмо на Хитлер на търг в Мериленд

3838 0
Предсмъртното писмо на Хитлер на търг в Мериленд
На търг в щат Мериленд се предлага телеграма, която фюрерът на Третия райх Адолф Хитлер изпратил до фелдмаршал Фердинанд Шьорнер малко преди самоубийството си.

Очаква се, че историческият документ може да бъде продаден за между 60 до 80 хиляди долара, пише в. „Дейли Мейл“.

Наддаването ще се проведе на 30 април и на 1 май. В аукциона също така участва писмо от Шьорнер до Хитлер, призоваващо го да напусне обсадения Берлин.

В телеграма от 24 април 1945 г. Хитлер отговорил на призива на Шьорнер със следните думи: „Аз ще остана в Берлин, за да участвам с достойнство в решаващата битка за Германия и да дам добър пример за всички, които остават.“ Фюрерът вярвал, че по този начин ще служи на Германия по възможно най-добрия начин."

Бил Панагопулос, шеф на провеждащата аукциона компания, отбелязва, че тази телеграма по своята същност е предсмъртното писмо на фюрера. „В телеграмата (Хитлер) до края си се опитва да се изкара като доблестен водач на своя народ“, обяснява експертът. По неговите думи документът е уникален.

Панагопулос добавя, че два дена след изпращането на тази телеграма Хитлер е имал последната възможност да отлети от Берлин, но той се отказал. „вероятно се е надявал, че Шьорнер по някакъв начин ще се придвижи от Чeхословакия на север (в онези дни фелдмаршалът удържал настъплението на Червената армия в Чехословакия и в района на Прага, но в крайна сметка войските му били обкръжени и разгромени) и ще освободи Берлин, но съм уверен, че и двамата са знаели, че това е невъзможно.“

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Хитлер 2 Хитлер преди 7 месеца Профил на трол?
    Борих се срещу еврейската банка
  • Октомври 1 Октомври преди 7 месеца Профил на трол?
    Ето ТОВА Е ЕДИН ОТ ВЪРХОВЕТЕ НА МИЗЕРНАТА Щатска ДЪМОКРАЦИЯ. МОЖЕ БИ на Човечеството ЩЕ МУ БЪДЕ НЕОБХОДИМО СТОЛЕТИЯ ХОРАТА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ОТ ТАЗИ СТРАшна МИЗЕРИЯ Щатска