Продават портрет на любовницата на Пикасо за 120 млн. долара

2166
Продават портрет на любовницата на Пикасо за 120 млн. долара
Снимка: Getty Images

Търгът през ноември на шедьовър на Пабло Пикасо, картината на покойния испански художник "Жена с часовник " от 1932 г., се очаква да донесе най-малко 120 милиона долара, обяви аукционната къща Сотбис в сряда. Картината, която изобразява любовницата на Пикасо с часовник, ще бъде продадена като част от двудневен търг на престижната колекция на покойната нюйоркчанка Емили Фишър Ландау. Други произведения, обявени за продажба, включват произведения на Джаспър Джонс, Вилем де Кунинг, Марк Ротко и Анди Уорхол.

Фишър Ландау, дългогодишна представителка на борда на Музея на американското изкуство „Уитни“ в Ню Йорк и известна меценатка и колекционерка, почина през март на 102 години. Сотбис каза в изявление, че около 120 артикула от нейната колекция ще бъдат продадени и "се очаква да донесат над 400 милиона долара" общо, като "Жена с часовник" ще представлява значителна част от сумата.

Джулиан Доус, ръководител на отдела за импресионисти и модерно изкуство на Сотбик, нарече картината на Пикасо "шедьовър по всички критерии“. Доус отбеляза, че картината от 1932 г. е част от „annus mirabilis“ на Пикасо или „годината на чудото“. Годината 1932 е толкова важна в творчеството на Пикасо, че цяла изложба бе посветена на нея през 2018 г. в лондонския музей Tate Modern.

Мари-Терез Уолтър (1909-1977) е "златната муза" на Пикасо, която ще бъде представена в "много от най-завършените му портрети", каза Сотбис. Влюбените се срещат в Париж през 1927 г., когато испанецът все още е женен за руско-украинската балетна танцьорка Олга Хохлова, а Уолтър е на 17 години. Уолтър, чиято дъщеря с Пикасо почина миналата година, присъства и в платното „Жена, седнала близо до прозорец“, което беше продадена през 2021 г. за 103,4 милиона долара от аукционна къща Кристис.

Петдесет години след смъртта му през 1973 г. на 91 години, Пикасо остава един от най-влиятелните художници на съвременния свят, често приветстван като динамичен и творчески гений. Но в началото на движението #Metoo, репутацията на този работохолик с огромно творчество от картини, скици и скулптури беше опетнена от обвинения, че упражнява насилствена власт над жените, които споделят живота му и вдъхновяват изкуството му, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: На 76 години почина най-малкият син на Пикасо 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...