Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският съд ще решава съдбата на американския журналист Гершкович при закрити врата

17 юни 2024, 12:20 часа • 672 прочитания

Американският журналист Еван Гершкович ще бъде изправен пред съда в руския град Екатеринбург на 26 юни по обвинения в шпионаж. Процесът ще се проведе при закрити врата, съобщиха от Свердловския регионален съд.

Репортерът на The Wall Street Journal беше арестуван през март 2023 г. по време на командировка в Екатеринбург и оттогава е държан в известния московски затвор "Лефортово". Той стана първият западен журналист от съветската епоха насам, който е арестуван за шпионаж в Русия.

Още: САЩ и Кремъл преговарят за освобождаване на американски журналист, Путин с условие

Русия: Гершкович е шпионирал за ЦРУ

Миналата седмица главният прокурор на Руската федерация го обвини, че е работил за ЦРУ и че е "събирал секретна информация" за производителя на танкове "Уралвагонзавод" в Свердловска област, където беше арестуван.

Снимка: Getty Images

САЩ твърдят, че обвиненията имат "нулева достоверност", а The Wall Street Journal ги заклейми като "възмутителни". Преди това Москва не беше предоставяла публични подробности за делото срещу Гершкович.

Още: В капана на Русия: Родителите на американския журналист Еван Гершкович молят ООН да помогне

Грозят го до 20 години затвор

Журналистът е обвинен в шпионаж (член 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Може да лежи в затвора до 20 години. Гершкович твърди, че е невинен.

По-рано този месец руският диктатор Владимир Путин разкри, че Русия и САЩ преговарят за Русия и САЩ преговарят за освобождаването на задържания американски репортер, но постави условие - да има взаимноизгодна размяна на затворници.

Още: Русия нарече спекулация информацията за размяна на затворници със Запада, включваща Навални

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес