САЩ и Турция отново повишиха тона заради Русия

2289
САЩ и Турция отново повишиха тона заради Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението между САЩ и Турция продължава да е на висок градус след поредни коментари от високопоставени държавни лица и от двете страни.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отново призова Турция да не купува руската противоракетна система С-400. "Турция трябва да избере. Иска ли да остане критичен партньор в най-успешния военен съюз в историята (НАТО), или иска да рискува сигурността на това партньорство, като взема такива безразсъдни решения, които подкопават нашия съюз", каза Пенс в изказване на честването на НАТО във Вашингтон.

Вече има законопроект за забрана на продажба на F-35 на Турция

Група сенатори внесоха закон, който ще забрани продажбата на изтребители F-35 на Турция. Мотивите са опасенията около плановете на Анка...

"САЩ трябва да изберат. Искат ли да останат съюзник на Турция или ще рискуват приятелството ни, като обединят силите си с терористи, за да подкопаят защитата на съюзника си в НАТО срещу враговете му", каза в отговор турският вицепрезидент Фуат Октай, отговаряйки на заплахите от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

В понеделник (1 април) Пентагона обяви, че преустановява доставката на оборудване за изтребителя F-35 "в очакване на турското решение за отказ от доставката на С-400." Съединените щати и други съюзници на НАТО, които притежават F-35, се опасяват, че радарът на руската ракетна система С-400 ще се научи да разпознава и проследява изтребителя, което ще намали способността му да избягва руските оръжия в бъдеще. Ако Пентагона направи следващата стъпка и премахне Турция от програмата Ф-35, това ще бъде най-сериозната криза в отношенията между двамата съюзници от десетилетия.

Във вторник (2 април) действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че очаква да спорът с Турция да се разреши, като изрази оптимизъм, че двете страни ще намерят изход от кризата, като Турция купи ракетната система Patriot, вместо С-400.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди за "опустошителни" последици", ако Турция удари Сирия. Това стана на среща във Вашингтон с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу,.

Колко сериозно може да поразят C-400 отношенията между Турция и САЩ?

Любителите на дипломатическата история осъзнават важността на датите - те отбелязват крайъгълни камъни, повратни точки, моменти на проб...

"Секретарят Помпео изрази подкрепа за продължаващите преговори относно Североизточна Сирия, като същевременно предупреди за потенциално опустошителни последици от едностранна турска военна дейност в региона", се казва в изявление на Държавния департамент след разговорите. Това се случи на фона на продължаващото противопоставяне в Сирия на американското оттегляне и желанието на Турция да поеме борбата с кюрдските милиции.

Помпео все пак нарече срещата с Чавушоглу във Вашингтон, "конструктивна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com