САЩ налагат санкции на китайци заради пране на пари

1374
САЩ налагат санкции на китайци заради пране на пари
Снимка: Getty images

Съединените щати наложиха санкции на двама китайци, които според тях са се занимавали с пране на пари за известната севернокорейска група "Лазарус", занимаваща се с хакерство и киберпрестъпления, предаде АФП.

Министерството на финансите на САЩ твърди, че У Хуихуей и Ченг Хунг Ман са работили от Китай и Хонконг, за да изпират виртуални валути, откраднати от оперативни работници на "Лазарус", чрез международната финансова система, включително банковия сектор на САЩ, за да бъдат използвани от правителството на Северна Корея. 

ЕС вкара в черния списък ЧВК "Вагнер" и пропагандна медия на Пригожин

Европейският съюз наложи санкции срещу частната военна компания "Вагнер" и пропагандната информационна агенция "РИА ФАН". Това се вижда...

Групата „Лазарус“ е действала повече от десетилетие. Тя придобива известност през 2014 г., когато се твърди, че е хакнала „Sony Pictures Entertainment“ и е публикувала поверителни вътрешни документи като отмъщение за "Интервюто" - сатиричен филм, който осмива севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Оттогава насам се твърди, че организацията е създала или участвала в множество онлайн кражби, като всяка година е прибирала стотици милиони долари, предава БГНЕС. 

Според Министерството на финансите на САЩ „Лазарус Груп“ се контролира от основната разузнавателна агенция на Пхенян - Генералното разузнавателно бюро. „Лазарус“ се насочва към широк кръг правителствени и частни органи с цел шпионаж, кражба на данни и парични средства, се казва в съобщението.

Позовавайки се на публично оповестени данни, Министерството на финансите заяви, че само през 2022 г. севернокорейските кибердейци са ограбили виртуална валута на приблизителна стойност 1,7 млрд. долара. Това включва кражба на 620 млн. долара от онлайн играта „Axie Infinity“.

САЩ добавиха в черния си списък със санкции и двама служители на вече санкционираната „Korea Kwangson Banking Corp“, за които се твърди, че са помогнали за преместването и укриването на средства, използвани за подпомагане на програмите за балистични ракети на Северна Корея.

Руският премиер поиска спешно да се измислят технологии, които да заменят западните

Русия трябва да стане независима от западните технолии, при това в кратки срокове. Това заяви премиерът на Руската федерация Михаил Миш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com