САЩ наложиха нови санкции на ФСБ и иранската Революционна гвардия

2079
САЩ наложиха нови санкции на ФСБ и иранската Революционна гвардия
Снимка: Getty images

Вашингтон наложи нови санкции на иранската Революционна гвардия и руската служба за вътрешна сигурност ФСБ, обвинявайки ги, че „държат заложници“ американци, включително репортера на „Уолстрийт джърнъл“, арестуван миналия месец в Русия.

САЩ „показват, че е недопустимо да се прибягва до това подло поведение - да се използват човешки същества като пешки, като разменни монети, без да се плащат последствията“, каза високопоставен служител, пожелал анонимност. 

Близък до Путин открил фирма във Великобритания, въпреки че е в санкционния списък на Лондон

Компания в Обединеното кралство е създадена на името на един от висшите служители на Владимир Путин в окупираната от Русия Източна ...

„Днес обявяваме първия пакет от санкции по силата на изпълнителната заповед на президента на САЩ Джо Байдън срещу участници в Русия и Иран, които са държали или държат американци за заложници или ги задържат неправомерно. Тези участници в Русия и Иран са се опитали да използват американците като политически лост или за да получат отстъпки от Вашингтон. Тези действия застрашават стабилността и целостта на международната политическа система. Те също така застрашават сигурността на гражданите на САЩ и на други лица в чужбина. Днес ще обявим санкции срещу руската Федерална служба за сигурност, известна като ФСБ, за това, че е отговорна или съучастник, пряко или непряко участва в или е отговорна за разпореждане, контрол или друго насочване на неправомерното задържане на американски граждани в чужбина, каза служителят.

Според него „ФСБ многократно е участвала в ареста, разследването и задържането на американски граждани, които са били неправомерно задържани в Русия“. „Нещо повече, руските държавни медии публично са признавали участието на ФСБ в арести и разследвания на неправомерно задържани американски граждани“, добави служителят на администрацията.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

„Обявяваме санкции срещу разузнавателната организация на Корпуса на пазителите на ислямската революция на Иран, известна като КПИР, за участие в пряко или косвено съучастие или отговорност за нареждане, контрол или друго ръководство на неправомерно задържане на американски граждани в чужбина“, добави той, цитиран от БГНЕС.

Путин нареди ответни мерки на конфискация на руски активи в чужбина

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се въвежда временно управление на активите на лица от неприятелски държави. Мярк...

Американската администрация налага ограничения на четирима членове на разузнавателното командване на КПИР. Това са неговият началник - генерал Мохамад Каземи, който пое поста през юни 2022 г., заместниците му Мохамад Даяри и Мохамад Махагаки и говорителят на контраразузнаването Рухолах Басганди.

Представителят на администрацията заяви, че една от целите на налагането на ограниченията е да се „предотврати и ограничи появата на подобни случаи“ на задържане на американци в чужбина. Той обаче добави, че поради намерението на администрацията да върне американците в родината им „може да бъдат предприети и други мерки“, но не уточни какви.

Настоящите ограничителни мерки означават преди всичко замразяване на активите под юрисдикцията на САЩ на лицата, включени в черния списък, като се губи възможността за движение на тези активи или поне на част от тях „чрез глобалната финансова система“. „Смятаме, че е важно да се налагат санкции от този вид. Смятаме, че е важно да покажем, че има отчетност“, заявиха от изпълнителната власт на САЩ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка