САЩ: Парижкото споразумение за климата ще осакати икономическия растеж

3791
САЩ: Парижкото споразумение за климата ще осакати икономическия растеж
Снимка: Getty Images/Guliver

Спазването на ангажиментите по Парижкото споразумение за климата би „осакатило“ растежа на американската икономика. Това се казва в изявление от Белия дом, ден след като въпроса беше една от основните теми на разговорите между президента Доналд Тръмп и редица европейски и световни лидери по време на срещата на НАТО в Брюксел.

По време на своята предизборна кампания Тръмп, който неведнъж се е изразявал с недоверие към факта, че глобалното затопляне е реален процес, обеща незабавно да изведе САЩ от Парижкото споразумение от 2015 г., чиято цел е да ограничи изменението на климата.

САЩ: Балканските държави трябва да се пазят от руското влияние

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Ий призова държавите на Балканите да се пазят о...

Американският президент обаче промени мнението си по този въпрос, като заяви, че ще вземе решение за участието на САЩ след срещата на Г-7 в Италия днес, с което ще завърши и първата му международна обиколка.

„Знаем, че стойностите, които бяха договорени от предишната администрация биха били осакатяващи за американския икономически растеж“, заяви икономическият съветник на президента Гари Кон в изявление от борда на „Еър форс 1“.

„Президентът ви каза, че ще вземе окончателно решение върху Париж и климата, след като се върне. Той иска да чуе какво лидерите на Г-7 имат да кажат за климата“, каза той. Според него дискусията по темата ще бъде обширна, също като тези по темата с френските, белгийските и други власти по време на вчерашната среща на върха на НАТО в Брюксел.

По думите на Кон президентът, който обеща да сложи край на „войната на въглищата“, „иска да направи правилното нещо за природата. Той се грижи за природата. Но той също така се интересува много и от създаването на работни места за американските работници“.

САЩ и Русия готвят общ проект за Сирия

Русия и САЩ подготвят съвместен проект за деескалация на южната зона в Сирия, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време...

По времето на президента Барак Обама САЩ, които са вторият по обем производител на въглеродни емисии, обеща да намали парниковите газове с 26-28 процента до 2025 г.

Според експерти един от вариантите пред Тръмп е да остави САЩ в споразумението, но да поиска преразглеждане на американските ангажименти.

Евентуалното излизане на САЩ от договора, обединяващ 196 държави, ще е сериозен удар върху т. нар. „климатична дипломация“, която преди 18 месеца отпразнува историческия пакт, станал възможен благодарение на усилени преговори между Вашингтон и другият основен замърсител Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com