САЩ подготвят разполагане на четири батальона в Прибалтика

536
САЩ подготвят разполагане на четири батальона в Прибалтика
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ обсъждат със своите съюзници от НАТО възможността за разполагане на ротационен принцип на четири батальона в Полша и балтийските републики. За това съобщи министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър по време на посещението си в Германия, предаде БГНЕС.

"Това е един от обсъжданите варианти", потвърди той информацията, която се появи по-рано във вестник The Wall Street Journal. "Ние участваме в тези дискусии, но не бих искал да изпреварвам събитията", каза той, отказвайки повече подробности. По сведения на The Wall Street Journal САЩ са готови да заделят за дислокация в Полша, Латвия, Литва и Естония два батальона, Великобритания и Германия - по един. Като цяло числеността на допълнителните сили на НАТО в Източна Европа трябва да съставлява 4 000 души.

Русия с остър тон заради евентуално присъединяване на Швеция към НАТО

Москва си запазва правото на ответни мерки, в случай че Швеция влезе в НАТО, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ш...

Вестникът цитира изказване на първия заместник-министър на отбраната - Робърт Уорк в Брюксел. Той е заявил там, че такава стъпка може да бъде предприета в отговор на участието в учения на руските въоръжени сили в западните райони на страната. Руснаците провеждат много внезапни учения с многочислени войски непосредствено до границите с Латвия, Литва и Естония, което по думите му, може да бъде разглеждано като "крайно провокативно поведение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка