САЩ са на водещо място по производство на боклуци в света

2471
САЩ са на водещо място по производство на боклуци в света
Снимка: iStock/Guliver

Светът произвежда над два милиарда тона твърди битови отпадъци всяка година – количество, което може да напълни над 800 000 плувни басейна с Олимпийски размери, съобщава BBC, позовавайки се на ново проучване.

На глава от населението най-големите замърсители са САЩ – американците произвеждат три пъти повече боклуци над средното равнище, включително пластмаса и храна.

Когато става въпрос за рециклирането американците отново заемат челното място – в САЩ се рециклират едва 35 процента от твърдите битови отпадъци.

Германия пък е с най-добри показатели в рециклирането –преработва над 68 процента от боклуците. В проучването, извършено от „Вериск Мапълкрофт“ – компания, която специализира в оценката на глобални рискове за добавени два нови индекса – за генерирането на боклук и за рециклирането, предава БГНЕС. 

Експертите са използвали обществено достъпна информация, както и научни изследвания, за да създадат глобална карта за това как държавите се справят с боклука във време, в което светът е изправен пред все по-нарастващата заплаха от пластмасовите отпадъци.

Индексът за генерирането на боклук отчита отпадъците на глава на населението – включително твърдите битови отпадъци, пластмасата, храната и опасните материали.

Твърдите битови отпадъци са боклук, който се събира от местните общини и идва от жилищни, институционални и търговски обекти.

Боклуци, които биха напълнили ТИР, се изливат всяка минута в Световния океан

В Бургас се проведе форум на тема "Предизвикателството: Чисто Черно море". Как да се постигне чистотата, желаната от всички държави, ко...

Докато светът произвежда 2,1 милиарда тона от този отпадък всяка година, от него само 16 на сто се рециклира, а 46 процента се изхвърля в открити депа.

Според проучването Китай и Индия сформират 36 процента от общото население на планетата и изхвърлят около 27 на сто от общия брой боклуци.

Американските граждани произвеждат по 773 килограма на глава от населението или около 12 на сто от глобалния боклук. Това надвишава с цели три пъти боклука, изхвърлян от китайците и седем пъти отпадъците, произвеждани в Етиопия.

Няколко европейски държави, включително Холандия, Швейцария, Франция и Германия, също са включени в проучването. Великобритания се нарежда на 14-то място в индекса за генериране на боклук, произвеждайки 482 килограма на глава от населението всяка година.

САЩ обаче заемат водеща позиция – те са единствената държава в света, която произвежда повече боклук, отколкото има способност и въобще рециклира.

Поглъщаме десетки хиляди пластмасови парчета годишно

Хората ядат и вдишват десетки хиляди микропластични частици всяка година, според нов анализ, повдигнал въпроси за това как пластмасовит...

„САЩ се провалят именно във връзката между боклуците които изхвърлят и капацитета си да ги рециклират“, твърди Ниал Смит, един от авторите на доклада. Когато става дума за рециклирането в САЩ въпросът опира до политическа воля и инфраструктура.

„Мисля, че от изследването става видно, че инфраструктурата в САЩ всъщност не е изградена така, че да осигурява опция за рециклиране“, посочва Уил Николс, ръководителят на изследователския отдел на „Вериск Мапълкрофт“.

„Много от американските отпадъци – сега, след като не могат да бъдат изпратени в Китай – просто биват изгаряни. Няма инвестиция в инфраструктурата, която може да реши проблема“, се посочва в проучването.

Забраната за внос на отпадъци в Китай, Тайланд, Виетнам и Малайзия промени глобалната динамика. Създаде се и напрежение между правителствата на Филипините и Канада, след като Манила изпрати 69 контейнера с боклуци обратно на Отава.

„Азиатските държави не искат повече да бъдат третирани като огромното сметище на света“, заявява Уил Николс. „Има разрастваща се средна класа, която не е особено доволна с равнищата на замърсяване и Китай – заради политическата си ситуация, предприе и наложи мерки по-бързо от всички останали свои съседи“, допълва той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка