САЩ спират да изполват китайски дронове заради риск от шпионаж

1770
САЩ спират да изполват китайски дронове заради риск от шпионаж
Снимка: iStock/Guliver

Американските власти възнамеряват да спрат да използват части за граждански дронове, произведени с китайски компоненти. Това съобщи „Файненшъл Таймс“.

Според него мерките се отнасят до Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, което планира да се откаже от използването на около 1 000 дрона поради факта, че те могат да предават поверителна информация на производствените компании, а данните може да са на разположение на китайските ведомства.

Китай и САЩ подписват първата част от търговската сделка на 15 януари

Китайската делегация, начело с вицепремиера Лю Хъ, ще замине на 13 януари за Вашингтон, за да подпише първата част от търговската сделк...

Отбелязва се, че правителството на САЩ търси начини да насърчи американските компании да създават дронове, сглобени само от техни компоненти, но изпълнението на такива проекти може да отнеме няколко години. Няколко западни компании вече признаха, че не могат да изтласкат китайския DJI от пазара, отчасти заради производствените разходи.

По-рано Си Ен Ен, позовавайки се на документ, подготвен от Дирекцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на вътрешното министерство, заяви, че такива дронове могат потенциално да застрашат информацията, достъпна за тези, които ги оперират, тъй като те имат компоненти, способни да предават информация на компютри, т.е. непринадлежащи на операторите. Документът не включва имената на китайските производители на такова оборудване, но както отбеляза медията, до 80% от дроновете, използвани в САЩ и Канада, са произведени от DJI.

В същото време в доклада се отбелязва, че дроновете често се използват както от полицейски управления в САЩ, така и от компании, участващи в инфраструктурни проекти.

На 15 май президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ за въвеждане на извънредно положение, за да защити информационната и комуникационна инфраструктура на САЩ от чужди заплахи.

Китай действа за съживяване на икономическия си ръст

Китайската централна банка обяви, че намалява задължителните резерви за банките, освобождавайки около 114 милиарда долара, за да стимул...

По-късно стана известно, че Министерството на търговията на САЩ ще постави китайската компания „Хуауей“ и свързаните с нея дружества в черния си списък поради заплаха за националната сигурност. През август миналата година Тръмп подписа указ, който забранява на правителствените служби на САЩ да използват оборудване, произведено от “Хуауей“ и друга китайска компания - ZTE.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Зрелищно: Торнадо отнесе за секунди огромен склад в САЩ (ВИДЕО)

Вашингтон: Надяваме се Израел и Хамас да преодолеят различията си

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com