САЩ съкращават дипломатическата си мисия в Хавана след тайнствените звукови атаки

2092
САЩ съкращават дипломатическата си мисия в Хавана след тайнствените звукови атаки
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ ще ограничат за постоянно мисията си в Куба след серия от тайнствени „атаки” срещу здравето на дипломатите, съобщи Държавният департамент.

Посолството в Хавана вече работи с намален състав от септември 2017, когато дипломати и семействата им бяха евакуирани след мозъчни травми.

Определиха дата на възможната оставка на Раул Кастро

Лидерът на Куба Раул Кастро, който оглавява страната от 2008 г., заяви, че ще напусне позицията си през 2018 г., предава Regnum, цитира...

В посолството вече ще работят служители „без придружител”, което означава, че те няма да бъдат в Куба със семействата си.

Посолството ще продължи да действа с минимален персонал, достатъчен за изпълнение на дипломатическа и консулска работа, сходен до нивото при извънредни ситуации.

Кубинското правителство остро отрече да има нещо общо с каквито и да било атаки срещу американски служители, а американски длъжностни лица не можаха да установят причината за травмите.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че Куба носи отговорност за сигурността на дипломатите на нейна земя и американските длъжностни лица настояват, че Хавана трябва да има представа кой или какво може да стои зад „атаките”.

Почина още един от съратниците на Фидел Кастро

Армандо Харт Давалос, една от водещите фигури на кубинската революция и бивш близък съратник на кубинския диктатор Фидел Кастро, е почи...

Общо поне 24 американски служители и членове на семействата им се почувстваха зле и имаха симптоми, които наподобяват тези при сътресение на мозъка, без обаче да са налице външни белези на травма.

Тези атаки осуетиха всички опити за напредък към разведряване, постигнат между бившите врагове от епохата на студената война, които отвориха отново посолства през 2015 за пръв път от 1961.

Първоначално агенти от САЩ предположиха, че американците може да са били нападани с някакво звуково оръжие, но публично бяха по-предпазливи и говореха само за „атаки срещу здравето”.

Първата предполагаема атака е била през ноември 2016, а последната – в средата на август 2017, дори и след като Вашингтон протестира пред Хавана и изтегли част от персонала си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com