Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ удължават санкциите срещу Беларус

13 юни 2023, 09:42 часа • 1145 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че американското правителство удължава санкциите срещу Беларус с още една година заради продължаващите репресии на правителството в Минск срещу гражданите и подкрепата за войната на Русия в Украйна.

"Действията и политиката на някои членове на правителството на Беларус и други лица, както и вредните дейности и дългогодишните злоупотреби на беларуския режим продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ", пише Байдън в посланието си до Конгреса, цитирано от сайта на Белия дом.

За първи път Минск беше обявен от Вашингтон за заплаха за националната сигурност - заради нарушения на правата на човека от страна на правителството и корупция - по време на изборите в Беларус през 2006 г.

Обхватът на заплахата за националната сигурност беше разширен с изпълнителна заповед от август 2021 г. в отговор на съобщенията за изборни измами, извършени от беларуския диктатор Александър Лукашенко. Срокът на действие на санкциите трябваше да изтече по-късно това лято.

Беларус е един от най-големите съюзници и поддръжници на Русия от началото на пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г., като през последната година е доставила на Русия над 130 000 тона боеприпаси.

Руският диктатор Владимир Путин също така използва Беларус като стратегическа отправна точка за нахлуване в Украйна. Съвсем наскоро Путин направи планове за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус през следващия месец.

ОЩЕ: Путин: Разполагането на ядреното оръжие в Беларус ще стане на 7-8 юли

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес