САЩ в ужас: Ураганът "Санди" опразни Ню Йорк и затвори ООН и фондовата борса

42940
САЩ в ужас: Ураганът "Санди" опразни Ню Йорк и затвори ООН и фондовата борса

Ураганът “Санди” все още не е достигнал САЩ, но вече загаси светлините на Бродуей, парализира транспорта и изсели хората от Брайтън Бийч. В навечерието на Хелоуин тъмният и опустял Ню Йорк изглежда особено зловещо. Градът се подготвя да посрещне “Санди”. Източното крайбрежие на САЩ лице в лице ще се сблъска с ураган, който може да стане най-силния за последния половин век, предаде БЛИЦ.

В зоната на поразяване на “Франкенсторм” – така бе наречен “Санди” в чест на приближаването на “Хелоуин – попадат около 1300 километра крайбрежие, от Северна Каролина до Великите езера. Основният удар ще поемат Ню Йорк и Ню Джърси. “Санди” ще връхлети “Голямата ябълка” с проливни дъждове и урагани ветрове със скорост до 120 километра в час.

“Санди” вече активно се включи и в президентската надпревара. Заради урагана Барак Обама и Мит Ромни отмениха предизборни мероприятия. Обама замина за Вашингтон, за да координира действията за борба със стихийното бедствие. “Това е много голяма и опасна буря, затова най-важното, което искам да кажа на жителите на крайбрежието, е: отнесете се максимално сериозно към нея”, каза Обама.

В Ню Йорк, станал град-призрак, са отменени всичките полети в летищата. Не се движат автобусите на градския транспорт, метрото и междуградските влакове.

В щабквартирата на ООН са отменени всичките заседания.  Централата на организацията ще бъде затворена поне за денонощие. Очакваше се днес в Съвета за сигурност да се проведат обсъждания за съдбата на жените по време на въоръжени конфликти.

Бродуей изгаси легендарните си светлини, отменени са всички постановки. Не работят училищата и повечето държавни учреждения. Нюйоркчани, които ще прекарат няколкото идни дни в компанията на “Санди”, по възможно най-бърз начин облепиха прозорците си, натрупаха запаси с храна, вода и предметни от първа необходимост. По облицованите с шперплат сгради се виждат надписи “Санди, върви си”.

Кметът на града Майкъл Блумбърг обяви евакуация на крайбрежните райони, включително и на Брайтън Бийч. Мярката засегна близо 400 000 души.

САЩ нащрек заради Исак

Още три американски щата край Мексиканския залив обявиха извънредно положение. Въпреки, че по-рано от Националния център за наблюдение...

С наближаването на урагана “Санди”, стоковата борса в Ню Йорк обяви, че преустановява физическата търговия и ще търгува само по електронен път, съобщава “Лос Анджелис таймс”. От търговската площадка поясниха, че решението е взето, след като властите обявиха извънредно положение в Ню Йорк и разпоредиха евакуирането на населението в района на борсата. От там добавиха, че всичките ценни книжа, търгувани на борсата, ще се търгуват на електронната й платформа NYSE Arca. Търговията на борсата Nasdaq ще се осъществява в понеделник в щатен режим.

Първоначално борсите планираха да продължат работата си, но в неделя беше взето решение за пълното спиране на работата, включително и с акции.

„Ние подкрепяме общото мнение на борсите и регулативните органи, че в опасната ситуация, създавана от урагана „Санди”, ще е много трудно да се гарантира сигурността на нашите служители”, се казва в съобщение на Нюйоркската фондова борса.

Фондовата борса в Ню Йорк не е спирала работата си от 11 септември 2001 г. А заради ураган това е ставало за последно през септември 1985 година.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com