Семейството на убита американска журналистка заведе дело срещу Сирия

1013
Семейството на убита американска журналистка заведе дело срещу Сирия

Роднини на родената в САЩ журналистката Мари Колвин, която работеше за британския в. "Сънди таймс" и загина в Сирия, заведоха дело срещу сирийското правителство в американски федерален съд, предаде АП.

Те твърдят, че сирийски правителствени представители са взели на прицел Колвин и са я убили през 2012 г., за да заглушат по този начин гласа й и да не може тя да разкаже за случващото се в Сирия и в обсадения град Хомс.

Обама и Путин не се разбраха за сътрудничеството в Сирия

Президентите на САЩ и на Русия Барак Обама и Владимир Путин не са постигнали съгласие за разширяване на сътрудничеството в Сирия. Тов...

В жалбата се казва, че сирийски представители са извършили ракетно нападение по импровизирано медийно студио в един от кварталите на Хомс.

В студиото загинаха Колвин и френският фотожурналист Реми Ошлик. Малко преди смъртта си на 22 февруари 2012 г. 56-годишната Колвин изпрати поредната информация за смазването на опозицията от правителствените сили и за въздействието на тази кампания върху цивилните.

Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите каза по онова време, че доказателствата и свидетелските разкази навеждат на мисълта за умишлени действия на сирийските правителствени сили, довели до смъртта на Колвин и Ошлик.

Жалбата срещу сирийското правителство е подадена във федерален съд във Вашингтон от Катлийн Колвин, сестрата на Мари и от Джюстин Арая-Колвин, племенницата на журналистката. В нея се казва, че в и около импровизирания медиен център в Хомс не и имало военни обекти, нито въоръжен бунтовници, така че силите на Асад са се прицелили в беззащитни цивилни, намирали се в центъра.

Джон Кери приветства примирието в Сирия, но добави, че то не е достатъчно

Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства обявеното от сирийската армия 72-часово примирие, но добави, че ще работи с Русия и дру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com