Шистовият фракинг трови водата в Калифорния

27141
Шистовият фракинг трови водата в Калифорния
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Управляващите щата Калифорния институции са алармирали Агенцията по опазване на околната среда на САЩ за това, че поради добива на шистов газ половината от водосборните места са с повишено съдържание на арсен, талий и други отровни елементи, съобщи lifenews.ru, цитиран от БГНЕС.

Алармиращото писмо се позовава на отчет за изследване на подпочвените води в Калифорния. Трябва да се има предвид, че добивът на шистов газ в този щат е строго регламентиран със закони. В тази връзка американски експерти изразяват опасения, че в други райони, където контролът не е толкова строг, положението с отровени подпочвени води и почви може да е още по-сериозно.

В последно време шистовият газ все по-често е наричан гориво на бъдещето. Експерти се опасяват, че такова рекламиране цели превръщането на този продукт в конкурент на обикновения природен газ. Според специалисти добивът на новото гориво е крайно опасен процес особено на територии, намиращи се близо до населени места. Отровните елементи се появяват в подпочвените води поради спецификата на добив на шистов газ – в кладенци под голямо налягане се вкарва вода, смесена с химикали. След това тези вещества попадат във водосборните райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка