Шокът в Аржентина: може ли таванът на цените да овладее инфлацията? И защо вече има етикети "справедливи цени"

2939
Шокът в Аржентина: може ли таванът на цените да овладее инфлацията? И защо вече има етикети "справедливи цени"
Снимка: iStock

Етикети "справедливи цени" са осеяли рафтовете в супермаркет в Буенос Айрес. Целта им е да уверяват пазаруващите, че цените на продуктите следват стратегията за таван на цените, която правителството на президента Алберто Фернандес наложи в Аржентина. Целта ѝ е да овладее инфлацията и непрестанно покачващите се цени.

От началото на февруари до края на юни цените на определни базисни продукти могат да се повишават с не повече от 3,2% месечно. Инфлацията в Аржентина през декември 2022 година беше почти 95% спрямо същия месец на предходната година. Това води и до тежки последици за хората - животът поскъпва драстично, а заплатите не се повишават.

Меси за световната купа: Тя ме извика, каза ми: ела и ме хвани!

Седемкратният носител на "Златната топка" Лионел Меси смята, че спечелената световна купа с Аржентина го е избрала сама, а Бог е запази...

Ефективна мярка или изкривяване на пазара?

Независимо дали човек се вози в такси, гледа телевизия или слуша радио - правителството рекламира стратегията си за овладяване на икономическата криза навсякъде. За да се контролира прилагането на мерките, властите разчитат на своите привърженици, които да следят цените в супермаркетите.

"Това е стратегия, чиято цел е да се редуцира инфлацията и да се постигне стабилност на цените, за да бъде възстановена покупателната способност на народа"- така правителството дефинира мерките. Тази година в Аржентина предстоят избори, които поставят управляващите в неудобна ситуация. Нивата на бедността са се покачили много по време на управлението на Фернандес, а доверието в него се срина.

"Контролираните цени по принцип са проблемни, защото изкривяват пазара. В Аржентина правителството иска да противостои на инфлацията, но това е като да се опиташ да построиш язовирна стена от няколко камъчета", казва Ларс-Андре Рихтер от фондация "Фридрих Науман" в Буенос Айрес.

"За инфлацията биват обвинени производителите и предполагаемата им склонност към спекула с цените. Това е очевидно изкривяване на фактите", обяснява Рихтер пред ДВ. "Вина носи неспирното печатане на пари. Тези нови етикети са подвеждащи - "справедливи цени". Това е морално преувеличение на една погрешна икономическа политика."

Бразилия и Аржентина обсъждат обща южноамериканска валута

Бразилия и Аржентина се стремят към по-голяма икономическа интеграция, включително чрез развитието на обща валута. Това заявиха бразилс...

"Тази стратегия е обречена на провал"

В бедните предградия на Буенос Айрес, където често не достига питейна вода, бруталните увеличения в цените на базисните храни и продукти се усещат още по-тежко. Свещеникът Пако Оливейра не смята, че мярката за "справедливи цени" е достатъчна. "Трябва да се постигнат договорености с компаниите, за да не повишават цените на определени продукти над посоченото ниво. Освен това хората трябва да получават по-добро заплащане за работата си - такова, което да отговаря на инфлацията", казва Оливейра.

В интервю за ДВ Агустин Ечебарне от мозъчния тръст "Свобода и прогрес" критикува мерките на властите. "Таванът на цените не може да сработи. Когато определената цена е под тази на свободния пазар, това дава грешни сигнали и принуждава производителите да произвеждат по-малко, а потребителите да купуват много повече." Така се стига до проблеми със снабдяването и празни рафтове. "Когато таванът на цените отпадне, ще се окаже, че най-бързо повишаващите се цени са на онези продукти, които са били контролирани."

Ечебарне не вярва, че е възможно да се контролират цените по този начин. "Стратегията за "справедливи цени" е обречена на провал - никога през последните 4000 години, когато е бил прилаган навсякъде по света, тавънът на цените не е бил успешен. Аржентина има дълга история на провалени опити за поставяне на ценови таван. Всички те са завършвали с гражданско недоволство, а дори понякога и с хиперинфлация - например в края на мандата на правителството Алфонсин." Раул Алфонсин е първият демократично избран министър-председател на Аржентина след края на военната диктатура през 1983 година. Той управлява до 1989 година.

 

Замразяват цени, печатат пари: какво става в Аржентина

Инфлацията гони вече 95 процента. Такова поскъпване не са виждали в Аржентина от началото на 1990-те години. Също и от статистическата ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com