След две седмици САЩ може да остане без финансови средства

56155
След две седмици САЩ може да остане без финансови средства

Американският Конгрес не успя да постигне договорка относно вдигането на тавана на публичния дълг в САЩ в последния възможен момент и така постави във фактически фалит изпълнителната власт на страната.

От 1 октомври започна новата финансова година в САЩ и за целта най-големият законодателен орган отвъд Атлантика в лицето на Конгреса трябваше да постигне споразумение за тавана на публичния дълг, което да очертае рамките на бюджетите на различните държавни агенции. Републиканците, които контролират Камарата на представителите и демократите, които са мнозинство в Сената.

Републиканците искаха лимитът на публичния дълг да бъде вдигнат над границата от 16,7 трилиона долара, но демократите така и не отстъпиха, а американският президент Барак Обама също твърдо подкрепи гледната точка на Демократичната партия – партията, която го номинира за президент.

Контролираният от демократите Сенат нееднократно отклони предложенията на намиращата се в ръцете на републиканците Камара на представителите за бюджет, който отменя или видоизменя ключова реформа в здравеопазването, прокарана от Барак Обама през миналата година - т. нар. „Обамакеър”. Предложението на републиканците включваше отлагане на влизането в сила на задължителната здравна застраховка – мярка, която е в основата на реформата.

Същевременно републиканците в Камарата на представителите се опитаха да прокарат бюджетите на службите, чието финансиране не предизвиква възражения у демократите в Сената. Законопроектите предлагат продължаването на превеждането на средства за поддържане на националните паркове, в управленията по въпросите на ветераните и във федералния окръг Колумбия, където се намира столицата на САЩ, информира bTV. За всички три законопроекта гласуваха 264 срещу 146 души, но те не бяха приети, тъй като се разглеждаха по ускорената процедура, при която за приемането на закона са нужни две трети от гласовете.

До 17 октомври Конгресът трябва да реши проблема с бюджетния таван, защото след тази дата САЩ ще разполага само с 30 млрд. долара в брой. Предупреждението е на американския финансов министър Джак Лю.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка