Смъртоносният наркотик, който е един от най-страшните. Само в САЩ са починали 70 000

5547
Смъртоносният наркотик, който е един от най-страшните. Само в САЩ са починали 70 000
Снимка: iStock

Като лекарство фентанилът се използва за притъпяване и намаляване на болката. Задължително е обаче да се приема под лекарско наблюдение. Ако няма такъв контрол, медикаментът може да увреди възприятията, да доведе до забавяне на дишането, до кома, а в най-лошия случай и до смърт. Само в Съединените щати след употреба на фентанил през 2021 г. са починали над 70 000 души. Това средство бързо води и до бързо пристрастяване.

За какво се използва фентанилът?

Фентанилът е значително по-силен и ефективен от някои други опиоидни болкоуспокояващи като морфина, оксикодона и хидроморфона. Той се предписва при рак в последния стадий на болестта или след тежка операция. Спада към класа на синтетичните опиоиди. Известен е с изключителната си сила. Фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина и 70 пъти по-силен от морфина.

Още: Първа жертва на смъртоносния фентанил у нас

Той засяга централната нервна система на човека. В медицината се прилага и като упойка. Води пациентите до състояние, подобно на дълбокия сън, в което те не усещат болка. Дозата фентанил зависи от цялостното състояние на пациента, както и от тежестта и продължителността на медицинската процедура, на която е подложен.

Употребата на фентанил трябва да се контролира внимателно от лекари и от медицински персонал с подходяща квалификация. Причината за това е, че дори и малки количества фентанил могат да причинят животозастрашаващо забавяне на дишането. Това от своя страна води до недостиг на кислород в организма, който пък уврежда различни органи, особено мозъка и сърцето.

Под каква форма се приема фентанилът?

Фентанилът може да се прилага венозно. Приетото по този начин вещество има много бързо действие, защото директно навлиза в кръвния поток. Ако фентанилът се употребява без лекарски надзор - като наркотик – лесно се стига до свръхдоза, която в най-лошия случай води до смърт.

Още: Агенция "Митници" доволни, че забавили епидемията от фентанил у нас с няколко години

Но фентанил се продава и на прах. Много зависими от него хора го смъркат или гълтат пресовани хапчета от фентанилов прах - особено в САЩ и Латинска Америка. При този начин на употреба правилното дозиране е трудно. Дори и съвсем малки количества могат да се окажат фатални.

Пластирите с фентанил, известни още като трансдермален фентанил, се използват в медицината за постоянно облекчаване на болката за по-дълги периоди време. Клиниките, хирургическите кабинети и аптеките обръщат сериозно внимание на правилното и адекватно изхвърляне на фентаниловите пластири. Наркоманите, пристрастени към фентанил, винаги се опитват да се сдобият с използвани вече пластири, попаднали по невнимание в кофите за отпадъци. От тях често е възможно да се извлекат остатъчни количества от веществото.

Откъде идва фентанилът?

Фентанилът като наркотик се появява още през 1970-те години. През 80-те и 90-те години нелегалното му производство бързо се увеличава, а през новото хилядолетие то достига до все по-застрашителни размери. С ръста на неговото разпространение се увеличават и наркозависимите, както и смъртните случаи след употребата на фентанил. Този извод е особено валиден за Съединените щати.

Още: Тихомир Безлов: Около 2 мг фентанил може да убие човек

Много от субстанциите, необходими за това синтетично съединение, пристигат от Китай. Те се изнасят за САЩ и Латинска Америка, където се преработват в наркокухните, за да бъдат след това продадени на черния пазар.

Според Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) през 2022 г. в САЩ са били иззети над 50,6 милиона таблетки фентанил, както и повече от 4500 кг. фентанилов прах. Службата смята, че това е еквивалентът на "над 379 млн. потенциално смъртоносни дози фентанил". Количество, което е достатъчно, за да убие почти цялото население на САЩ - около 333 милиона души.

 

Източник: Дойче веле

Още: Токсиколог: При употреба на фентанил има ефективен антидот

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради случаи с туберкулоза: Калифорния Сити обявява извънредно положение

Увеличава се броят на жертвите от наводненията в Бразилия

Аржентина въведе нова банкнота

САЩ не виждат причина Русия да използва ядрени оръжия

Зрелищно: Торнадо отнесе за секунди огромен склад в САЩ (ВИДЕО)

Вашингтон: Надяваме се Израел и Хамас да преодолеят различията си

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com